Неутрализирана е престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Това съобщават от пресцентъра на МВР.

Акцията е осъществена от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) и техни колеги от СДВР под наблюдението на спецпрокуратурата.

Двудневната операция е била осъществена на 29 и 30 януари. Групата действала на територията на София. Тя се занимавала с набиране, склоняване и предоставяне на сексуални услуги и трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Униформените проверили пет адреса в столицата, четири от тях клубове, в които се предоставят сексуални услуги.

За срок до 24 часа били задържани петима участници в групата, като впоследствие на двама от тях – 39-годишния Иван Цветанов и 45-годишния Алиман Байрам, е наложено прокурорско задържане до срок от 72 часа. Този следобед спецсъдът ще разгледа искането за постоянен арест. Останалите трима са пуснати под парична гаранция, поясняват от МВР.

На 30 януари на задържаните са повдигнати обвинения. От събраните до момента данни е ясно, че от лятото на 2014 г. групата е набирала и приемала момичета за сексуални услуги срещу  заплащане. Иван Цветанов е управител на нощни барове в София, а останалите четирима – охранители в тях. Те предлагали на клиентите си и сексуални услуги в помещения на нощните клубове и на адреси на клиенти. Изяснено е, че обичайната цена била 100 лв., като половината от нея оставала за момичето, което предоставяло услугите.

Охранителите събирали парите и ги предавали на Цветанов, които пък ги разпределял между участниците.

От полицията поясняват, че в качеството на свидетели са разпитани над 30 души. Шестима са разпитаните пред съдия от спецсъда. Разследващите са установили и множество жертви на организираната група.