Трима граждани на Турция са арестувани за опит за незаконно преминаване и превеждане през границата ни.

По искане на Районната прокуратура във Видин съдът ги остави за постоянно в ареста. Образувани са досъдебни производства.

На 7 ноември 2021 г., на ГКПП "Дунав мост" при Видин двама мъже от Турция - на 42 и на 25 години, направили опит да излязат през българската граница в Румъния без разрешение на надлежните органи на властта. Те обаче били заловени от граничните служители. Мъжете били превеждани от сънародника си на 63 години, който за целта използвал собствения си лек автомобил.

Тримата чужденци са били привлечени към наказателна отговорност за извършените от тях престъпни деяния.

Разследването по делото продължава.

Припомняме, в края на октомври турският президент Реджеп Ердоган обяви, че е възложил на външното министерство да обяви за персона нон грата посланиците на 10 държави, които направиха изявление във връзка със съдебния процес срещу правозащитника Осман Кавала.

Кавала, обвинен от турските власти за участие в опита за преврат през 2016 г., беше задържан на 18 октомври 2017 г. на летището в Истанбул. На 1 ноември същата година съдът постанови задържането му за "опит за промяна на конституционния ред и сваляне на действащото правителство". Турските власти също така твърдят, че Кавала е финансирал протестите, които се проведоха през 2013 г.