Осъденият на доживотен затвор за двойното убийство пред столичната дискотека "Соло" Илиян Тодоров е задържан в Узбекистан, съобщава прокуратурата.

Той е установен на летището в столицата Ташкент, когато е спрян заради съмнения за подправен паспорт. Властите в града посочват, че Тодоров планирал да лети до Истанбул на 1 март, но е арестуван заради подправения документ.

След експертна оценка на снимки от Националния институт по криминалистика към МВР е потвърдено, че мъжът е именно изчезналия Илиян Тодоров. Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция, а главният прокурор Иван Гешев поиска официална видеоконферентна връзка с колегата си Нигматила Юлдашев.

Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление, което предстои да се разгледа.

Отдел "Международен" при Върховна касационна прокуратура поддържа постоянна комуникация с Главната прокуратура на Узбекистан чрез Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" при МВР.

Припомняме, убийството бе извършено пред дискотека "Соло" на 18 април 2009 г., когато 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния ни отбор по хокей, и 24-годишният Васил Александров бяха наръгани смъртоносно с нож. Пострадал беше и техен приятел, но той оцеля.

Обвиняемият за "Соло": На тия тримата им ебах майката

Обвиняемият за "Соло": На тия тримата им ебах майката

Пред съда бяха прочетени показанията за таксиметровия шофьор

Първоначално Илиян Тодоров бе оправдан през 2011 г. за извършените от него деяния при разглеждане на делото на първа инстанция в Софийския градски съд. На 02 април 2013 г. присъдата е изменена от Софийския апелативен съд като бе наложено наказание "доживотен затвор", което ВКС потвърди. Илиян Тодоров изчезна малко след това.

Той бе обявен за общодържавно издирване, като също и Интерпол се включи в издирването. Това стана, след като Тодоров не се яви за започване излежаване на наказанието си. Не бе намерен и на нито един от обявените от него адреси.

Изчезналият Илиян от "Соло" се защитава с нов мейл до медиите

Изчезналият Илиян от "Соло" се защитава с нов мейл до медиите

Осъденият на доживотен затвор за двойното убийство при дискотека „Соло" през 2009 година Илиян Тодоров разпространи с мейл до медиите две видеа, заснети от охранителните камери на Съдебната палата в нощта на убийствата.