Арестуван е бившият директор на столичния КАТ - Тенчо Тенев, който към момента работи към РПУ Асеновград.

От Апелативна прокуратура - Пловдив съобщиха, че разследването се води за престъпление по служба и незаконно държане на боеприпаси.

Тенчо Тенев е привлечен като обвиняем днес за превишаване на властта и правата си при сключване на договори за дарения, получаване и управление на дарения в МВР. С Даренията са на обща стойност около 10 500 лв.

Тенчо Тенев е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват сградата на РУ - Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности и др. на ползвани автомобили от районното управление в града. Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като Тенев е подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, не по установения ред, като не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания. 

Квалификацията на престъплението е по чл. 282, ал. 2, пр. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26 от Наказателния кодекс.

Тенев е обвинен и за това, че в с. Крум, обл. Хасково, е държал боеприпаси за огнестрелни оръжия без надлежно разрешение - 554 броя патрони от различен калибър - престъпление по чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс. 

Общо по разследването са претърсени девет адреса, иззета е търговска и счетоводна документация,  както и боеприпаси, назначени са експертизи и др.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура - Пловдив. 

Предвиденото от закона наказание за длъжностното престъпление е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност, а за престъплението, свързано с незаконно държане на боеприпаси, законът предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години.

Припомняме, че Тенчо Тенев беше отстранен от длъжност шеф на столичния КАТ по време на Цветан Цветанов като вътрешен министър. Тенев обжалва решението и съдът го възстанови на работа в системата през 2014 г. като началник на група в Охранителна полиция - Асеновград.