Около 8 млн. лева ще са необходими на военните до края на годината, за да участват в охраната на границата. Това съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той посочи, че се поддържа готовност за изпращане на подразделения на границата. Има и планове, заработени съвместно с МВР.

По негови думи армията поддържа 36-часова готовност да се отзове на границата при поискване от министъра на вътрешните работи. Извършени са преглед и предварителна подготовка.

По отношение на необходимите средства Ефтимов поясни, че разчетите са предоставени по команден ред, за да може да бъдат отразени в актуализацията на бюджета. Ако обаче такава не се случи, парите ще трябва да бъдат пренасочени от други пера.

Изпращаме спецчасти да пазят границата от мигранти
Обновена

Изпращаме спецчасти да пазят границата от мигранти

Между 400 и 700 военни ще помагат на "Гранична полиция" и жандармерията

Началникът на отбраната обясни, че необходимите 8 млн. лева са за ротация на 350 души на турската граница и на до 250 души на гръцката граница. Той все пак изрази надежда да не се стига до такива цифри.

Ще действаме съгласно обстановката и съгласно координацията с колегите ни от МВР, но сме длъжни да разполагаме с такива пари, за да може да реагираме, посочи той.

Ефтимов съобщи и че наш контингент от 26 души вече е преминал българо-македонската граница на път за Косово, където ще участва в небойна операция на НАТО по подпомагане на евакуацията на определени афганистански граждани. Контингентът се състои от взвод "Военна полиция", петима души екип за контрол на предвижването и двама военни психолози.

Припомняме, миналата седмица военният министър Георги Панайотов обяви, че между 400 и 700 военнослужещи ще бъдат изпратени да охраняват границата ни заради засиления мигрански натиск към страната ни.

За поддръжка на съоръжението по границата се обедини ръководството на МВР

За поддръжка на съоръжението по границата се обедини ръководството на МВР

Изготвяне на пътни карти на прилежащата инфраструктура