12 души са с различни наранявания, след като пропаднаха с асансьор в „Майчин дом".

Сред тях са и девет бременни жени. Няма загинали или ранени с опасност за живота. Няма риск и за плода на бременните.

Първоначално се предполагаше, че причина за тежкия инцидент е скъсано въже на асансьора. По-късно обаче стана ясно, че скъсани въжета няма.

Инцидентът стана в Деня на отворенит еврати в Майчин дом и много от пострадалите са били всъщност посетители, дошли да разгледат отделенията.

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев, който даде пресконференция два часa след инцидента, станал малко след 15ч., съобщи, че е позволено в асансьора да се качват максимум 6 лица, а вътре са били общо 12.

Асансьорът се е движил между седмия към първия етаж.

На нивото на четвъртия етаж асансьорът рязко пропаднал надолу и се заклещил между първи етаж и мазето. Пожарникари са успели да извадят всичките 12 пътника.

Всички пострадали са настанени в Майчин дом, Пирогов и МВА.

В „Пирогов" са приети петима от пътувалите с асансьора.

Това са Д.Д., нa 31 Г., Н.Г., на 33 г.,, Н.Т., на 27 г., П.Д. 58 г., която е акушерка.  Tри от приетите там са бременни - всички в между 7-ми и 9-ти месец.

Затова ще им бъдат поставени гипсове на счупените крайници, макар че е желателно да бъдат оперирани, посочи доктор Огнян Марков.

По думите му е необходимо да се изчака становище от гинеколог от „Майчин дом", който наблюдава жените. Лекарят пристигна в „Пирогов" малко след 17ч.

Преди това стана ясно, че и трите бъдещи родилки са консултирани с дежурен гинеколог на „Пирогов", но по негово настояване, както и на близките на пострадалите се чакаше лекарят от „Майчин дом", който познава състоянието им.

Сред пострадалите има и един мъж - М.В., на 27 г. Той е съпруг на една от бременните жени.

Акушерката е със счупване на глезена и подлежи на операция, допълни Марков.

Пет от пострадалите при инцидента са настанени за лечение в Клиниката по спешна медицина на ВМА, съобщиха от пресцентъра на академията.

Четири от тях са бременни жени, които са с травми и фрактури предимно на долните крайници.

  • Л.М.Д на 29 г., бременна в 7-ми  месец, е с фрактура на лява подберица,
  • К.П.К. на 32 г., бременна в 8-ми месец, с фрактури на долните крайници и съмнение за фрактура на гръбначен прешлен
  • Е.С.Ф. на 35 г. , бременна в 9-и месец, с фрактура на дясна подбедрица
  • В.Д.Б. на 31 г., бременна в 8-ми месец, с контузии на колена и глезенна става.

При  нито една от пациентките няма опасност за живота както на майката, така и на плода.

Сред пострадалите е и един мъж - Й.А.Б. на 48 г., който е съпруг на една от пострадалите и е с контузия на ляво бедро.

Други две бременни жени са останали в "Майчин дом".

По думите на министър Нанев дежурните екипи са реагирали максимално бързо и са успели да разпределят пациентите по лечебни заведения в зависимост от травмите.

Първо са извозени пациентите с най-сериозни оплаквания, обясни от своя страна изпълнителният директор на Майчин дом доц. Йордановски.

Министър Нанев добави, че нашата лична отговорност и съзнание също не са за пренебрегване. Здравният министър каза още, че не може да си обясни причината 12 души да се качат в този асансьор.

Нанев посочи, че виновните тепърва ще бъдат установявани.

Шефът на „Пирогов" Раденовски заяви, че инциденти винаги стават. По думите му е важно е да се създаде максимално бързо организация за реакция.

Всички бременни жени са били след 7-ми месец, което при нужда дава възможност за спешно раждане. Почти всички пострадали са със счупвания по краката, подбедрици, глезени и колене.

Раденовски изтъкна, че това са типични счупвания на парашутистите.