Отпадане давността на сделките по време на масовата приватизация и търсене на наказателна отговорност от виновните лица. Такива промени в Конституцията подготвя да внесе в Народното събрание партия "Атака".

Атакистите се надяват предложението да бъде подкрепено както от управляващите от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ, така и от останалите парламентарни групи.

Лидерът на партията Волен Сидеров посочва като пример в подкрепа на искането си сделката с БГА "Балкан", която тогавашният премиер Иван Костов продаде за 150 000 щатски долара.

Около 10% са оцелелите предприятия от масовата приватизация

Около 10% са оцелелите предприятия от масовата приватизация

Номиналът на акциите се изчислява на 2-3 млрд. лв

Според него Иван Костов трябва да бъде изправен на съд, като с тази задача трябва да се заеме главният прокурор Иван Гешев. Лидерът на "Атака" настоява пред съда да се изправят и подписалите сделките за БТК, ТЕЦ-овете, ЕРП-тата и хиляди други структуроопределящи предприятия.

"В цялата страна имаше високотехнологични предприятия, които бяха разграбени. Можеше сега те да продават, а не да купуваме от Китай", негодува той и настоява тези сделки да бъдат разгледани.

От своя страна Десислав Чуколов посочи, че главният прокурор разследва олигарси, забогатели от приватизацията, но не разследва тези, които са им позволили да забогатеят.

Ако главният прокурор стигне до Костов, "Атака" ще подкрепи по всякакъв начин Гешев", категоричен е Сидеров.