Синът на конституционния съдия Константин Пенчев, който е и бивш омбудсман, фигурира в разследване на сайта BIRD.bg. Това заяви пред БНР Атанас Чобанов - главен редактор на сайта и част от екипа на "Биволъ", един от медийните партньори в проекта "OpenLux", работили по разследването на архива над година. Разкрити са повече от 55 хиляди офшорни компании, управляващи активи на стойност най-малко 6 трил. евро.

Синът на Пенчев има фирма в Люксембург с активи за 600 хил. евро, които се появяват 2014-а година, след това се появяват и 400 хил. евро като недвижима собственост на фирмата, без да се уточнява къде, каза Чобанов.

От сайта "Биволъ" са проучили над 500 млн. евро активи на български собственици - в над 250 фирми. При разглеждане на документи за баща и син Пенчеви, са установили, че през 2014-а година се придобили апартаменти в София на "Витошка" и на "Г. Раковски" за 300 хил. евро. От сайта очакват отговори на зададените въпроси.

Без ДПС и "Атака" избраха Константин Пенчев за конституционен съдия

Без ДПС и "Атака" избраха Константин Пенчев за конституционен съдия

С 98 гласа „за”, 12 „против" и 33 „въздържал се"

На въпрос към НАП дали от Люксембург са идвали данни за българи, които притежават там компании и какви активи имат, както и дали НАП е искала такива данни от приходната агенция са отговорили, че има 3 информации за последните 2 години, но без подробности. НАП е искала от Люксембург информация 6 пъти, но не казаха какъв е резултатът.

Чобанов разказа и за други разкрития - ТЕЦ "Бобовдол" е собственост на някакъв 83-годишен британец, който едва ли знае че е собственик на централата. Според разследващия журналист има фалшива декларация и това трябва да се проучи от прокуратурата.

ТЕЦ "Бобов дол" отнесе солена глоба заради горене на боклук

ТЕЦ "Бобов дол" отнесе солена глоба заради горене на боклук

Съдът потвърди санкцията от 100 000 лв., определена от екоинспекцията