Арестът на Джейхан Ибрямов е законен, а като доказателство за това вътрешният министър Атанас Илков посочи потвърждаването на мярката за задържане от съда. "За да остане с постоянна мярка, значи съдът е намерил достатъчно основание и данни за извършено от него престъпление, да го остави в ареста." Според министъра, ако е имало допуснати законононарушения при задържането на Ибрямов, то съдът е щял да ги види.

Има основания да се смята и това, че Ибрямов може да е опасен, а съдът е приел, че има изключително висока степен на обществена опасност на деянието, обясни още Атанас Илков, като посочи и че макар сумата, с която депутатът е задържан, е 100 000 лв., но всъщност става въпрос за много по-голяма сума - 400 000 лв.

След като заяви преди дни, че не го е страх от Ахмед Доган и ще го извика на разпит, Атанас Илков каза, че ще препоръча на колегите това да стане след изборите на 27 октомври, за да не става МВР обект за обвинения за намеса в изборите.

В ГДНС има преписка от Софийска градска прокуратура по разследване за опит за убийство на Делян Пеевски. Вътрешният министър обаче няма информация за засилване на охраната на Делян Пеевски на фона на тази заплаха - "по-скоро охраната му не е увеличена" и "той има охрана, която е определена от комисията по член 20." Няма информация комисията да се е събирала нанова и да е правила промени, за да определя допълнителни мерки за неговата сигурност.

Цената на купен глас - до 500 лв.

Цената на купен глас - до 500 лв.

МВР не работи за Пеевски на изборите

Иначе основната тема на интервюто на Атанас Илков за предаването "Защо, господин министър" по бТВ бе борбата на МВР с купения вот. Всеки сигнал, свързан с купуването и продаването на гласове, се проверява по един и същ начин, за да се гарантира справедлив и прозрачен изборен процес. Илков увери, че МВР работи сериозно, с отговорност и на пълни обороти по всички сигнали.

"Голяма част от сигналите привидно изглеждат сериозно, но когато започнем проверка, се оказва, че не винаги нещата са така, както са представени", сподели той. И даде пример - сигнал за Варна за търговия с вот за двама граждани, от които единият дори се оказал клошар, а другия е с подобен социален статус. Затова МВР хаби ресурс и енергия - да проверява лъжливи или спекулативни сигнали, оплака се вътрешният министър. Но МВР е задължено да провери всеки един постъпил сигнал - крайният резултат обаче зависи от самия сигнал, както и съдебната фаза.

"Нямаме средство, с което да измерим енергията, която влагаме, но резултатите се виждат в образуваните досъдебни производства и проведените полицейски операции", добави Илков.

Вътрешният министър коментира и предоставения от "Да, България" списък с 200 имена и прякори на предполагаеми лица, замесени в купуване на гласове. Той потвърди, че сигналът е получен официално в МВР и в момента по него се провежда детайлна проверка. В следващите дни се очаква повече яснота и ще бъдат предоставени допълнителни данни.

Илков изрази загриженост относно възможни ситуации на напрежение в Кърджали и Хасково, свързани с конфликта между двете ДПС-та. Въпреки това той изрази надежда, че в деня на изборите разумът ще надделее и ще се запази коректното отношение между двете крила на ДПС.

Илков определи сбиването в село Лясково, в което участваха привърженици на ДПС, като изолиран инцидент, който не бива да се приема като показателен за цялостната картина на изборния процес. "Надявам се до края на изборите да не сме свидетели на подобни действия", заяви той.

Румен Радев се надява службите да не остават на ниво дилъри на гласове
Обновена

Румен Радев се надява службите да не остават на ниво дилъри на гласове

Нито един сигнал за купен и контролиран вот не следва да бъде оставен без убедителен отговор

По отношение на исканията за оставката му, отправени от депутата Ивайло Мирчев, Атанас Илков категорично заяви, че МВР активно работи по всички постъпили сигнали. "Ако не правим нищо, нямаше да имаме 54 образувани досъдебни производства, 143 проведени полицейски операции и над 500 предупредителни протокола", посочи министърът. Той подчерта, че ефективността на усилията се измерва в броя на задържаните лица и събраните доказателства.