Благодарим им за това, че дадоха повод да се гордеем с тях, и се надявам, българските граждани да се гордеят със своята полиция.

С тези думи министърът в оставка Румяна Бъчварова се обърна към полицаите, които получиха наградите си "Полицай на годината" на церемония днес.

"Разчитам, че ще имаме все повече случаи, които ще убеждават гражданите, че могат да разчитат на служителите на МВР", посочи Бъчварова. Тя заяви и че постигнатите резултати доказват, че МВР работи много по-добре.

По думите й ГДБОП напълно е заслужила първата колективна награда. "Резултатите от работата на дирекцията след сътресението, което преживя, понесе и преодоля, е етикет за всички нас", коментира вътрешния министър.

Като основна структура за противодействие на организираната престъпност служителите на ГДБОП са провели 260 вътрешни и международни операции - разбити са фабрики за производство на цигари и фалшиви пари.

За единадесетте месеца на 2016 г., заедно с агенция "Митници" са иззети близо 430 кг хероин, над 90 кг кокаин, над 1 тон марихуана, почти 450 кг и 12 000 таблетки синтетични наркотици.

По думите на Бъчварова работата на ГДБОП се оценява и в международен мащаб.

От 20% дял на контрабандата, през тази година се отчита 8%, конкретизира Румяна Бъчварова. По думите й, постигнатото в борбата с престъпността, наркотрафика, каналджийството и посегателствата върху собствеността на гражданите е безспорно доказателство за добре свършена работа в условия на недостиг на служители и ресурси.

Тази година, по думите на Румяна Бъчварова, вътрешното ведомство приключва във финансов план без задължения към държавния бюджет, което е стабилизация на системата.

В словото си към служителите министърът на вътрешните работи поздрави граничните полицаи с техния професионален празник.

В МВР е започнал и процесът на модернизация и подобряване на материалната база, патрулни автомобили на пътна полиция са били оборудвани с таблети, които осигуряват достъп до информационните системи на МВР в реално време. Разработени и въведени са 34 електронни услуги на МВР, включително издаване на лични карти и паспорти, дубликати на свидетелство за управление на МПС, проверка и плащане на задължения по фишовете по електронен път, както и уеб-портал за електронните услуги на МВР.

В словото си Бъчварова обяви и че вече са закупени 22 микробуса, предназначени за справяне с масови безредици, а до края на годината ще бъдат осигурени защитни и помощни средства на служителите, пряко ангажирани в опазването на обществения ред при масови мероприятия в ОДМВР Бургас, Варна, Пловдив, Русе, СДВР, Стара Загора, както и за Дирекция "Жандармерия" към ГД "Национална полиция".