Засилен трафик по пътищата на страната се очаква днес и на 8 май, когато е последният от поредицата почивни дни около Гергьовден, съобщават от пресцентъра на МВР.

От "Пътна полиция" са взели допълнителни мерки, за да не се допускат произшествия на пътя и да се осигури безопасно пътуване в най-натоварените участъци и напускане на столицата и големите градове.

Инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" обясни, че подобни мерки са набелязани и за 8 май. Те са съгласувани с Агенция "Пътна инфраструктура".

Пътните полицаи очакват най-натоварените трасета да са път Е-79 и магистралите на страната.

Мария Ботева апелира аварийната лента на автомагистралите да се ползва само при необходимост. Тя призова шофьорите да се съобразяват, че при силно натоварен трафик аварийната лента е предназначена само за спешни и аварийни случаи.

Ботева подчерта, че през предишните почивни дни е имало много нарушения на Закона за движение по пътищата от водачи, които пътуват в аварийните ленти, за да изпреварват колоните и затрудняват оказването на помощ.

Мария Ботева даде за пример инцидент, при който до пострадалите не може да достигне нито линейка, нито пътна помощ. Тя е категорична, че подобно поведение на пътя е недопустимо и ще бъде санкционирано.

Специално внимание бе обърнато на шофьорите, които ще се отправят на път към Северна България, тъй като ремонтите на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" на АМ "Хемус" продължават. Поради тази причина днес и на 8 май товарните автомобили над 10 тона не преминават през Витиня. Те ще бъдат отклонявани през път I-1. Мярката се налага, за да не затрудняват трафика през тунелите, където движението се осъществява в една тръба двупосочно.

До 20.00 часа днес е ограничено движението на товарните автомобили с тегло над 12 тона по автомагистралите, първокласните пътища и околовръстния път на София. На 8 май забраната ще е в сила от 14.00 до 20.00 часа.

Извън дните на т. нар. "голямо пътуване", на 6 и 7 май, в часовете между 22.00 и 02.00 часа, на територията на цялата страна са планирани специализирани полицейски акции за употреба на алкохол, наркотици и правоспособност на шофьорите. Пътните полицаи ще проверяват и за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" и винетка.

Проверки на ГКПП "Маказа" за празниците

Проверки на ГКПП "Маказа" за празниците

Ще се следи главно за употреба на алкохол, наркотици и за висока скорост

От Агенция "Пътна инфраструктура" също призоваха шофьорите да карат разумно и да спазват правилата за движение, за да посрещнат Гергьовден щастливи и с близките си.

Бъдете отговорни към другите, зоват от пътната агенция.

Във връзка с очаквания интензивен трафик към шофьорите се отправя апел да карат разумно, да спазват правилата за движение, да не предприемат резки маневри и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване.

От агенцията припомнят, че рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-бързо и кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата и са тръгнали на път, за да са с близките си в празничните дни.

Към шофьорите се отправя и съвет да си предвидят повече време за пътуване в участъците с ремонти. Причината е, че там се пътува с по-ниска скорост. Те могат също да използват алтернативни маршрути.

Карайте спокойно и спазвайте необходимата дистанция, а когато движението в отсечката се разтовари не се изкушавайте да наваксвате времето с бързо каране и изпреварване, съветват още от АПИ.

За да е безопасно пътуването от "Пътна полиция" отправят препоръки:

  • Осведомете се за промените в Закона за движението по пътищата
  • Информирайте се за въведените ограничения и за прогнозата за времето по предстоящия маршрут
  • Вземете нужните документи - лични и на моторното превозно средство
  • Потегляйте на път само с изправно превозно средство; проверете изправността на спирачките и светлините
  • Заредете с миещ препарат за чистачките
  • Проверете атмосферите на гумите
  • Заредете достатъчно гориво
  • Запасете се с вода и хранителни продукти, ако пътят е дълъг
  • Използвайте предпазните колани и столчета за деца
  • Не шофирайте ако сте пили алкохол или не сте правоспособен
  • Спазвайте ограниченията, пътните знаци и маркировка
  • Бъдете толерантни към останалите участници в движението по пътищата, особено към пешеходците, децата и възрастните хора, водачите на двуколесни превозни средства
  • Ако се е образувала колона зад автомобила ви, отбийте и я пропуснете
  • Ако пътят е дълъг, правете по-често почивки, шофирайте през светлата част на деня
  • Не предприемайте рискови маневри
  • Не се движете в аварийната лента на магистралата и с поведението си не затруднявайте придвижването на спешна или пътна помощ и на контролните органи
  • Ако сте пешеходец, използвайте тротоарите, пешеходните пътеки, подлези/надлези
  • Ако станете свидетел на пътна катастрофа или друг инцидент, спешно позвънете на телефон 112 или съобщете в най-близкото районно управление на МВР
  • "Пътна полиция" напомня, че ако не сте платили глобите си по Закона за движението по пътищата, при проверка на пътя може да бъде отнето свидетелството за управление на МПС, а моторното превозно средство да бъде спряно от движение до плащането на дължимите глоби.