Българи са станали тарторите на търговията с бебета в Европа и се разследват в Гърция, Италия, Франция и Португалия, пише в репортаж за трафика на бременни жени британският вестник Индипендънт.

Изданието се позовава на последния доклад на Интерпол, а авторите на материала разговарят с българки, продали своите новородени в Гърция, както и с хора от държавните служби, разследващи този вид престъпления.

Бременни жени от България попадат в капана на обещанията за добра работа зад граница, а други доброволно приемат предложенията на трафикантите.

Според изданието едно новородено се продава на черния пазар за около 20 000 долара -достатъчно, за да подмами жена, пожелала да се измъкне от мизерията, и да поддържа цяла мрежа от престъпни групи в западните страни.

Търсенето на бебета на черния пазар се засилва и бандите увеличават своето състояние, според гръцката полиция. Оттам обясняват, че престъпните групи се състоят от 5, 10 или дори повече души, което им позволява да издирят бременни жени /в България/, да ги прехвърлят през страни като Австрия и Италия до Гърция, да ги настанят в болница, където да родят, след което да им намерят място, докато се появи купувач.

Купувачите, които са предимно бездетни двойки, са открити предварително и новороденото се продава веднага след като майката излезе от болница.

В повечето случаи обаче купувачите, които са предимно бездетни двойки, са открити предварително и новороденото се продава веднага след като майката излезе от болница.

Да се разбият мрежите за трафик на бебета не е лесно, отбелязва Индипендънт. Вестникът припомня, че в България групите, занимаващи се с подобна дейност, са поставени извън закона едва от 2004 година, а максималното наказание е две години затвор.

През последните три години българската страна е повдигнала обвинения срещу поне 33 души за принуждаване на жени да продадат новородените си, пише още изданието, но в същото време се позовава на представители на българските органи за борба с организираната престъпност, според които това е само незначителна част от цялото.

Разследването на подобни случаи е невъзможно без свидетели, а такива няма, защото повечето жени приемат доброволно на предложенията на трафикантите и се обръщат към държавните органи само ако не получат парите си, поясняват български следователи.  

Но за разрастването на търговията с бебета допринасят също растящият дял на безплодните двойки в западните страни и тромавите процедури за осиновяване в някои от тях.
Според експерти в Гърция за осиновяване на 54 бебета кандидатстват 500 двойки.