В Специализираната наказателна прокуратура образуваха досъдебно наказателно производство на неутрализирана престъпна група. Тя незаконно е търгувала с трафик на мигранти за Западна Европа и Америка. Мигрантите са тръгвали от Албания и са използвали подправени документи. Разбитата група е спечелила между 10-15 милиона щатски долара за няколко години.

Tова съобщи на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Разследването е започнало по след подадена информация към службите ни от Албания.

500 000 фалшиви евра откриха полицаи в багажник в София

500 000 фалшиви евра откриха полицаи в багажник в София

В акцията са хванати 10 българи

В хода на разследването на прокуратурата са задържани 7 души.

Петима от тях са задържани под стража, двама са пуснати с мярка неотклонение "парична гаранция", а на друго лице е образувано досъдебно производство, допълни той.

Отделно са задържани и 40 лица на територията на Албания, други 12 са обявени за международно издирване.

Двете престъпни групи - българската и албанската - са си взаимодействали много добре като две търговски дружества. Установени били случаи, при които са използвани откраднати български документи за самоличност.

По думите Гешев било установено, че, за да стигнат до Великобритания, мигрантите са заплащали за "услугата" сума от 7000 паунда, а за САЩ и Канада - от 25 000 до 30 000 щатски долара.

Престъпната дейност е била разпръсната на териториите на Албания, България, Испания, Доминиканската Република и САЩ. По първоначални данни през годините от тази "услуга" са се възползвали хиляди желаещи.