Втора група разби Специализираната прокуратура. Бандитите, изготвяли и търгували с фалшиви документи за самоличност. Групата е разбита съвместно с ГДБОП и при операцията са претърсени над 40 адреса в София, Пловдив, Сливен и Русе, където са намерени и иззети фалшиви пари на стойност 500 000 евро, номинал 100 евро.

ГДБОП разби група от 18 трафиканти

ГДБОП разби група от 18 трафиканти

Сред задържаните са български, турски и сирийски граждани

Административният ръководител на прокуратурата Иван Гешев на брифинг обясни, че става въпрос за изготвяне на фалшиви български паспорти и лични карти, но сред тях и на турски, датски, румънски и испански паспорти, албански удостоверителни документи за работа, които са открити на един от претърсените адреси заедно с множество снимки паспортен формат.

Операцията по залавянето им е подпомогната и координирана от ГДБОП, Борба с организираната престъпност, ЕВРОПОЛ и СЕЛЕКТ.

Задържани са 10 български граждани, част от тях - криминално проявени и осъждани за подобен род престъпления.

Петима от участниците са задържани на територията на София, където са извършени претърсвания на 6 адреса и 9 моторни превозни средства. На един от адресите, в багажника на лек автомобил, паркиран в имота, са открити 5114 неистински банкноти с номинал 100 евро.

Българи и албанци изкарали 15 млн. долара от трафик на мигранти

Българи и албанци изкарали 15 млн. долара от трафик на мигранти

Действали са в Албания, България, Испания, Доминиканската Република и САЩ

На друг адрес са намерени множество документи за самоличност.

Други петима са задържани на територията на Пловдив, където са претърсени 9 адреса и 7 моторни превозни средства.

На един от адресите е открита работилница за изработка на неистински официални документи. Оттам са иззети копия на лични документи, флаш памети, ламинатор, компютърна конфигурация и принтер. При претърсване на жилище в Твърдица, чийто собственик е задържан, са открити и иззети преносим компютър и флаш памети. На адрес в Русе пък са намерени лична карта и шофьорска книжка, обявени за откраднати. От ГДБОП там откриват и две фалшиви банкноти с номинал 200 евро и 22 неистински банкноти с номинал 20 евро.

Припомняме, на брифинга беше съобщено и за залавянето на група за трафик. Тя незаконно е търгувала с трафик на мигранти за Западна Европа и Америка. Мигрантите са тръгвали от Албания и са използвали подправени документи. Разбитата група е спечелила между 10-15 милиона щатски долара за няколко години.

В хода на разследването на прокуратурата са задържани 7 души. Отделно са задържани и 40 лица на територията на Албания, други 12 са обявени за международно издирване.