Трима българи от общо 16 души са задържани при международна операция на ГДБОП и Европол за разбиване на нелегални фабрики за производство на цигари.

Операцията е проведена миналата седмица на територията на четири членки на ЕС - Австрия, Унгария, Словакия и Белгия.

На брифинг в МВР шефът на антимафиотите Ивайло Спиридонов и главният секретар Георги Костов дадоха подробности за операцията.

Според определението на главен комисар Георги Костов е неутрализирана конспиративна и високоорганизирана престъпна група. Цигарите се разпространявали  на територията на различни европейски държави, а нелегалните фабрики били във Виена и Будапеща.

Между арестуваните трима български граждани, двама вече са познати като участници и в други нелегални фабрики. Сред задържаните е и лидерът на организацията.

Директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов разказа детайла, че старта на операцията е започнал след информацията за австрийски гражданин от грузински произход Е.Д., който ще купува машина и консумативи за производство на цигари в България.
Информацията е постъпила през месец май т.г., а Е.Т. вече е засичан в такава престъпна дейност при подобна международна операция, но в Белгия.

Тогава през август 2015 г. беше неутрализирана фабрика за производство на цигари, така и движението на камиона с машините и мястото, където са дислоцирани.

Специализираната операция е проведена миналата седмица, като фабриката е намерена в работен режим. На място са задържани четирима молдовски граждани, а малко по-късно са арестувани организаторът на фабриката и трима негови приближени, контролирали производството в Будапеща.
Същия ден в Австрия, при проверки в предградия на Виена, е установена още една фабрика в работещ режим. Там са задържани белгиец, трима българи, двама сърби и двама черногорци. На следващ етап е проверен и склад в Словакия. 

При акциите са иззети: от фабриката в Будапеща - 10 т нарязан тютюн, 50 мастербокса цигари Gold Mount, познати предимно на британския пазар, четири машини и множество материали за производство на цигари; от фабриката във Виена – 7 т нарязан тютюн и около 500 мастербокса фалшиви Marlboro. В Словакия са открити 15 мастербокса Gold Mount. В момента австрийските и унгарските власти извършват оценка на нанесената щета, прави се експертиза и на откритите веществени доказателства.