Рекордно количество кокаин е задържан на територията на Франция късно снощи с помощта на българската полиция, като при съвместна българо-френска операция е разбит трансграничен канал за наркотици.

На пресконференция в МВР главният секретар Светлозар Лазаров се похвали с добрата работа на българите по случая, като стана ясно, че се е работило по оперативна информация, добита и обработена именно от българската полиция.

МВР обискира автокъща, собственик на участник в рали „Дакар"
Още...

Заловени са 1400 килограма чист кокаин, като това е рекордно количество. Цената на едро на задържаната стока се изчислява на 273 млн. евро. По сметки на главния секретар, ако кокаинът се размеси 1 към 3, ще се получат 5 тона дрога за пласиране.

Наркотикът е бил скрит в резервни гуми, предназначени за рали Париж Дакар. На кораб от пристанище в Чили до Франция са били натоварени автомобили, камиони и техника по поддръжката именно за ралито, като в един от камионите са били уж резервните гуми.
Всяка една от тях е побирала по 100 килограма кокаин в разфасовки по 5 килограма. Гумите били напръскани със специален спрей, за да могат успешно да минават през всички скенери по пристанищата.

Наркотикът е пътувал от Боливия и е бил предназначен за европейския пазар, в частност за Западна Европа. В канал участват граждани от няколко държави, включително и българи.
Главният секретар отказа да обяви за колко на брой българи има информация, че са свързани и дали вече има арестувани наши граждани. Той обаче подчерта, че в трансграничната схема именно българите имали водеща роля.

Вече има задържани лица на територията на Франция, но Лазаров отказва да разкрие техния брой, националност и роля, докато още текат процесуално-следствените действия.
Арестите продължават и в момента", увери обаче главният секретар. Той поясни, че тепърва ще се установява дали българските участници в ралито са замесени в канала за наркотици.

Посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан похвали българската полиция за отлично вършената работа и за добрата координация и сътрудничеството между родното МВР и френската полиция.

Френското аташе по сигурността пък изтъкна, че за Франция това е „невероятно добра реализация". Не стана ясно обаче дали този канал е функционирал и преди задържането на вчерашната пратка.
Лазаров увери, че това ще стане ясно в хода на разследването. Въпреки това той обяви, че не знае дали при предишното ръководство на МВР е имало информация за въпросния канал.

Главният секретар не пропусна да се похвали с постиженията на страната ни при борбата с организираната престъпност и в частност залавянето на наркотици, като направи паралел със задържаното количество дрога у нас между 2013 и 2012 година.
Така според данни на МВР страната ни бележи голям напредък, като през изминалата година сме прихванали 3 пъти повече хероин и 2 пъти повече кокаин в сравнение с 2012.