Българин, издирван от унгарските власти за злоупотреба и фалшифициране на платежни средства, ще дочака делото си за екстрадиция в ареста, съобщиха от Апелативния съд във Варна.

Съдът потвърди задържането под стража на Николай Табаков, издирван в Унгария за злоупотреба и фалшифициране на платежни средства. Миналата седмица, на основание на Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена в края на март тази година от Прокурор на 9-ти район на Будапеща, Варненският окръжен съд задържа първоначално под стража 42-годишния софиянец. Мъжът е арестуван на Аерогара Варна преди да успее да отлети за Лондон.

Унгарските власти настояват за арест и екстрадиция на българина, който се издирва във връзка с 32 престъпления - измама, извършена в престъпна група, свързана със злоупотреба и фалшифициране на платежни средства.

В Европейската заповед се посочва, че престъпните деяния са извършени между 12 юли до 11 август 2014 година на територията на Република Унгария. Разследващите твърдят, че Табаков и друго лице монтирали скимиращи устройства върху различни банкомати, снабдявали се с данните от чужди банкови карти и изплъзвали тази информация за международни финансови транзакции с виетнамска валута. Според защитата на българина "успешните" опити за теглени на пари причинили щети приблизително за 7 000 евро.

Днес и втората съдебна инстанция прецени, че ЕЗА, издадена от компетентните власти на Унгария съдържа всички атрибути, които се изискват по ЗЕЕЗА. Деянието, за което българинът е издирван, е наказуемо с лишаване от свобода за повече от 1 година, както в Унгария, така и у нас.

Табаков е софиянец, но последният му известен адрес е в Испания. Твърдението му, че отивал в Лондон, за да проведе изследване и да се лекува от заболяване не е подкрепено с актуални медицински документи.

Варненският апелативен съд остави без уважение жалбата на Табаков против първоначалния му задържане под стража. Това определение е окончателно.