България е първенец в класацията на Европейския съюз по средства, харчени за правосъдие, спрямо брутния вътрешен продукт (БВП).

Това заявиха от Института за модерна политика (ИМП). В контекста на предстоящите избори за изборен член на ВСС от парламентарната квота, Институтът е анализирал актуални данни от Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието (за 2017 г.) и Евростат. Според анализа в България се наблюдава незадоволителна ефективност на съдилищата.

Освен че страната ни е първенец по изхарчени пари за правосъдие спрямо БВП, България е и на 4 място в ЕС по брой на съдиите спрямо броя на населението. В същото време заемаме 18 място в ЕС по натовареност на съдиите. При най-ефективните и натоварени съдебни системи се разглеждали 10 пъти повече дела от колко в България.

Относно продължителността на производствата по граждански, търговски и административни дела, страната ни е в средата на европейската класация. Въпреки това през последните 5 години този показател бележи спад - продължителността се е покачила от 67 на 78 дни средно за разглеждане на дело в първа инстанция. Като пример от ИМП почват, че средната продължителност на производствата в Дания е 17 дни. Освен това Българските съдилища използвали и най-малко информационни и комуникационни технологии за подаване на искове и заявления и за връчване на призовки. Едва около половината от родните ни съдилища имали внедрена възможност за онлайн проследяване на движението на делата.

Института за модерна политика отича и друг фактор. В България се наблюдава ръст в продължителността на делата за пране на пари - през 2014 г. средната продължителност на тези дела била от 65 дни, а през 2015 г. - 182 дни, което е почти 3 пъти повече.