България е осъдена от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за това, че е нарушила свободата на изразяване на журналиста Росен Босев, като е допуснала той да бъде осъден за клевета от съдия Петя Крънчева в нарушение на справедливия съдебен процес.

Съдът в Страсбург реши, че България е нарушила неговите права по два члена от Европейската конвенция за правата на човека - чл. 6 (право на справедлив съдебен процес) и чл. 10 (свобода на изразяване), уточни lex.bg.

Сега държавата трябва да възстанови на Росен Босев несправедливо наложената през 2019 г. глоба от 1000 лв., както и да му плати 3000 евро за морални щети, плюс 3013 евро за съдебни разноски.

Журналистът заведе дело срещу държавата, след като беше осъден за клевета от съдия Петя Крънчева, която отказа да си направи отвод по процеса, макар и Босев много пъти да я е критикувал в публикациите си и да е поставял под съмнение интегритета й.

Очевидно е, пише в решението на ЕСПЧ, че фактът, че П.К. е била както съдия, така и пряко засегнато лице, би могъл да доведе до обективно оправдани опасения дали производството се е придържало към принципа, че никой не трябва да бъде съдия по собственото си дело, и следователно за безпристрастността на съда.

В настоящия случай доводите на жалбоподателя не са били нито несериозни, нито напълно неуместни.

Европейският съд е приел, че съставът на Софийския градски съд не е съставлявал "безпристрастен съд" по смисъла на чл. 6 § 1 от Конвенцията.

Освен това съдът е на мнение, че по смисъла на член 10 от Конвенцията налагането на административна глоба на жалбоподателя е представлявало намеса в правото му на свобода на изразяване.

Тази мярка е била предвидена със закон (чл. 148 и чл. 78а от българския Наказателен Кодекса), с оглед "защита на репутацията или правата на други лица".

ЕСПЧ все пак отчита ниската санкция, която му е наложена, но заключава, че е нарушено и правото му свободно да изразява мнението си.