На Министерски съвет днес правителството одобри проект на меморандум за разбирателство между българското Министерство на транспорта, информационните технология и съобщенията и Министерството на информационното общество и администрацията на Република Македония. Документът е относно намаляването на цените на роуминга за телекомуникационни услуги.

Таксите за роуминг на Балканите падат по време на европредседателството ни

Таксите за роуминг на Балканите падат по време на европредседателството ни

Първо подписваме с Македония

Меморандумът ще се подпише по време на заседанието на правителствата на България и Македония в Струмица на 23 ноември.

Държавите ще се договорят, за да се насърчат мобилните оператори да сключат помежду си споразумения, които да доведат до трайно намаляване на цените на дребно на услугите в роуминг. Към момента цените са много високи - между 2,99 лв. и 6,99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт.

Готвят отпадане на таксите за роуминг със страните от Западните Балкани

Готвят отпадане на таксите за роуминг със страните от Западните Балкани

До месец може говорим по-евтино

Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е сред приоритетите на българското правителство и на българския еврокомисар Мария Габриел. То е част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите.

Наред с политическата подкрепа за европейската интеграция на Западните Балкани, правителството е решено да подкрепи и редица практически решения, които да подпомогнат развитието на региона като общ пазар от 22 млн. души.