Министерството на правосъдието е изпратило писмо до генералния консул на САЩ в България за предоставяване на пълна и подробна информация за положението на децата и мерките, които са предприети за тяхната закрила.

Това заяви на брифинг в Милена Първанова, която е директор на Дирекция "Международна правна закрила на детето и международно осиновяване" в Министерството на правосъдието.

Тя поясни, че до настоящия момент правосъдното ведомство не е получавало официална или неофициална информация за случаи на малтретирани деца от осиновители при условията на международно осиновяване.

Първанова обясни още, че процедурата по осиновяване на двете деца е стартирала през месец май 2015 г. по реда на специалните мерки за осиновяване и е приключила през ноември 2011 г. с решение на СГС.

До момента на осиновяване си децата са били отглеждани от специализирани институции.

Кандидат осиновителите от САЩ са заявили мотивирана готовност за осиновяване и отглеждане на двете деца, представили са всички необходими документи, включително социален доклад, изготвен от лицензиран социален работник, според който са препоръчани и одобрени да осиновят до 3 деца с общ произход от България, на възраст до 14 години, здрави или със специални нужди.

Осиновени в САЩ българчета минаха под закрила на властите
Обновена

Осиновени в САЩ българчета минаха под закрила на властите

МВнР обяснява медийни публикации за малтретирани в щата Мисури деца

Мъжът е с висше образование, работи като IT специалист, а майката е домакиня. Към момента семейството има 4 биологични деца. Докладът сочи, че средата и материалните условия са подходящи за отглеждане на осиновените деца.

Според законодателството в рамките на 2-годишен период след осиновяването на всеки 6 месеца, Министерството на правосъдието изисква подробен доклад за положението на детето и неговата адаптация в осиновителното семейство.

В конкретния случай на всеки 6 месеца са получавани всички доклади. В тях се съдържала подробна информация за здравето на децата, за извършени прегледи при специалисти, за обучението и развитието им, за сближаване и приспособяване към семейството, както и отношения с братята и сестрите им.

От Министерството уточняват, че според всички доклади момичетата безпроблемно са се вписали в живота на семейството, изглеждали щастливи и добре адаптирани.

В последния доклад от 1 ноември 2013 г. социалният работник е посочил "това е петото и последното посещение след осиновяването. Социалният работник е впечатлен от непоколебимата привързаност на момичета. Те са изключителни родители и са преодолели всички трудности", се посочва още в доклада.

Статистиката за последната година сочи, че международните осиновявания намаляват. За 2018 г. са осиновени 290 деца, 104 от тях са били по процедурата за осиновяване чрез специалните мерки.

През 2014 г. броят на осиновените деца е бил над 450.