Осиновените в САЩ българчета са в добро състояние и са под закрила властите, съобщава Министерство на външните работи на България.

Във връзка с публикувана в медиите информация за малтретирани в щата Мисури деца от български произход, осиновени от американски граждани, генералното ни консулство в Чикаго извърши спешни проверки и информира, че децата са настанени на безопасно място и са под закрила на шерифския офис на окръг Шенън, щата Мисури.

Те са в добро състояние, направено им е пълно медицинско изследване, което не е установило наранявания и сериозни заболявания.

Родителите са арестувани от полицията на гр. Съмърсвил на 8 юли 2019 г., след което случаят е бил предаден по компетентност на шерифската служба на окръг Шенън.

Генералното консулство в Чикаго е в постоянен контакт с властите и оказва пълно административно съдействие по случая.

според информацията, публикувана в KY3, съпруг и съпруга от окръг Шанън са с обвинения, след като една от осиновените им дъщери е намерена да върви по черен път, без обувки. Марк и Мелиса Макгрегър от Съмърсвил са арестувани и с повдигнати две обвинения.

Съдебните документи показват, че една от двете осиновени дъщери на двойката е намерена от съсед, който върви по черен път, в близост до дома на двойката. Тийнейджърката кървеше по краката си и имаше свежи петна на ръцете, съобщава той. Разследващите твърдят, че младото момиче изглежда много слабо и недохранено. Според документите, момичето непрекъснато казвало на разследващите, че е много гладно, дори и след като й давали храна и вода.

Тя разказва, че когато не поиска разрешение да направи нещо, тя е постоянно е затваряна с часове, оставяли са я в малка, тъмна стая, която е с бетонен под, с тънък матрак и без възглавници.

Момичето коментира пред полицията, че обикновено се къпе веднъж седмично, но не се е къпала със седмици, когато съседът я намерил. Момичето и нейната сестра близнак се третирани различно от осемте биологични деца на двойката.