България е на едно от водещите места в Европа по брой на пожарите, сочи анализът на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" за изминалата година.
В България на 1000 души се падат по 3.7 пожара, при 2.7 за Гърция, 2.5 за Германия и 0.4 за Румъния, сочи статистиката. Загиналите през миналата година при пожари българи са 95, а 277 са пострадали.

Спрямо 2005 г. броят на пожарите с нанесени преки материални загуби е увеличен с 1003, което се дължи предимно на увеличения брой на пожари в жилищни сгради и в автомобили, сочи статистиката.

Значително са увеличени пожарите без материални загуби, посочват още в годишния доклад от пожарната. През 2006 г. са извършени 4991 аварийно-спасителни дейности, като през 2005г. броят им е бил 8964.

През миналата година при изпълнение на служебните си задължения е загинал един пожарникар, а 13 служители са пострадали.
Тодор Нейчев (35г.) от пожарната в Шабла загина при гасене на дървена барака в рибарското селище на 2 юли миналата година.

Извършени са 4557 комплексни и 144 480 контролни проверки, при които са проверени 148 713 обекта. Съставени са 4245 акта за административно нарушение и са
наложени 3809 принудителни административни мерки.

Голяма част от средствата за безопасност не отговарят на изискванията, обяви министърът на вътрешните работи Румен Петков след отчета на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Като пример Петков посочи половината от каските на огнеборците. Той апелира на срещата с областните управители до средата на март да бъде разискван проблемът за модернизацията на МВР и в частност този с пожарната.

Петков посочи за пореден път, че сградният фонд и техниката на пожарната са много остарели и даде за пример факта, че има пожарни автомобили на по 18 години, които все още са в употреба.

През миналата година пожарната е получила 36 нови противопожарни автомобила и четири за аварийно-спасителни дейности, които са крайно недостатъчни, добави министърът.

МВР ще получи 1000 нови компютъра, но основно те ще бъдат разпределени сред дознателския апарат, добави Петков. Той изрази надежда, че през тази година МВР ще разполага с нови хеликоптери, които да бъдат мултифункционални и да бъда използвани както за охрана на външната граница, така и за гасене на пожари.