България все още има една от най-недружелюбните към здравните потребители здравни системи в Европа, сочи годишната класация Health Consumer Index (Индекс на здравния потребител) за 2008 г.

Миналата година след нас оставаше само Латвия, сега са Латвия, Хърватия и Македония.

Това обаче не е защото сме се изкачили нагоре в класацията, а защото представените тази година в проучването държави са с две повече.

България твърдо държи 28-мото място от 31 държави - 27-те членки на ЕС, плюс кандидат-членките Хърватия и Македония, както и Норвегия и Швейцария.

Проучването е било  представено днес в Брюксел, съобщава Zdrave.net. Тази година Холандия води класирането с 839 точки, следвана от Дания и Австрия, която беше начело през 2007 г.

Най-голям скок в класацията отбелязва Унгария, която се издига с 10 места до 14-та позиция. С цели 7 места спрямо 2007 г. се смъква Франция, която в момента държи 10-та позиция.

В шест категории, покриващи 34 индикатори за изпълнение, България е събрала 486 точки от потенциални 1000.

Единствените държави след нас са Хърватия, Македония и Латвия. За Хърватия обаче се отбелязва, че резултатът вероятно би бил много по-добър, ако имаше налична информация за лекарствата и листите на чакащите.

България все пак е посочена и като една от малкото държави, в които се наблюдава подобрение по отношение на разпространението на вътреболнични инфекции, устойчиви на антибиотично лечение.

Само в България, Полша и на Британските острови има подобрение, отбелязва докладът.

"В България са налице сериозни проблеми, свързани с начина на живот - затлъстяване, тютюнопушeне и употреба на алкохол", твърди д-р Арне Бьорнберг, ръководител на проучването за Health Consumer Index.

България има две възможности да се справи с това: да засили превенцията, което е по-евтиният метод, или спешно да подобри здравните резултати.

"България трябва да подобри „щедростта" и снабдяването с лекарства, иначе настоящите слаби резултати няма да бъдат подобрени", коментира президентът на Health Consumer Powerhouse Йохан Хертквист. В това отношение резултатите ни спадат към най-лошите в ЕС заедно с Латвия и Литва.

Health Consumer Index е годишно класиране на европейските системи за здравеопазване по няколко основни критерии: пациентски права и информация; електронно здравеопазване; време за чакане при лечение; резултати; обхват и достъп до осигурените услуги и фармацевтични продукти.