Няма засегнати български институции от световната кибератака, съобщават ДАНС.

Припомняме, че по-рано днес има информация за българска институция, която е станала жертва на международната хакерска атака и че по случая вече са уведомени службите, работещи срещу престъпленията в интернет.

Към 15.00 часа на 15 май, в сектор "Киберпрестъпност" на ГДБОП е регистриран само един сигнал за атака с новия криптовирус WannaCry към областна административна структура.
С навременни действия атаката е неутрализирана и вирусът не е нанесъл вреди.

Не са регистрирани други сигнали за засегнати компютърни конфигурации на български правителствени организации, частни фирми или отделни граждани.

От вчера експерти по киберсигурност в ГДБОП съветват да бъдат предприети стъпки за защита, предупреждението не е отменено.

В следващите дни е възможна появата на нов модифициран вид на същия компютърен вирус с подобрена функционалност и още по-големи мащаби на атака - предупреждават експерти по киберсигурност.
Съветът към потребителите е да предприемат незабавни действия по инсталиране на публикуваните от производителя обновявания за операционната система Windows, да се снабдят с надежден антивирусен софтуер и да бъдат бдителни при работа с непоискани СПАМ съобщения и прикачени към тях съмнителни файлове.

Допълнителни конкретни стъпки за защита може да намерите на страницата на ГДБОП - www.gdbop.bg.

ГДБОП предупреждава за компютърни атаки с вирус

ГДБОП предупреждава за компютърни атаки с вирус

Британски специалист по информационна сигурност е ограничил разпространението на заразата

Препратки към обновяванията за различните версии за операционната система Windows за защита от WannaCry може да намерите на предоставени от ГДБОП на следният адерс - https://lekarstvo.com/protection_from_WannaCrypt.html

Разпространението на вируса, наречен WannaCry - ransomware, който блокира повече от 200 000 и порази над 150 държави по света се забави в почивните дни. Светоени експерти по киберсигурност предупреждават, че това може да е за кратко и от днес или съвсем скоро може да очакваме нова вълна от кибератаки.

82 души платили под $25 хил. откуп на хакерите по света
на живо

82 души платили под $25 хил. откуп на хакерите по света

Между 300 и 600 долара в цифрова валута биткойн

Софтуерни копании очакват хакерите да променят злонамерения код, използван при нападението в петък, като възстановят способността му да се самовъзпроизвежда.