Български делегирани прокурори са доста натоварени. В момента те работят активно по 80 образувани производства. Поради голямата натовареност е нужно да се проведе процедура по избор на още делигирани бъгарски прокурори. Това стана ясно по време на среща на правосъдния министър Надежда Йорданова с европейския прокурор Лаура Кьовеши, провела се в Люксембург, съобщават от пресцентъра на МП.

Йорданова и Кьовеши обсъдиха промените в Закона за съдебната власт във връзка с подобряване на условията за работа на Европейските делегирани прокурори в България и осигуряване на финансова самостоятелност на Службата.

Като положителна стъпка беше оценено разширяването на кръга на органите (прокурори от всички нива), които да правят предложения за прехвърляне на дела от компетентност на европейската прокуратура.

Обсъдени бяха и въпроси относно ефективното прилагане на Регламента за европейската прокуратура и евентуални бъдещи промени в Европейската правна рамка.

Лаура Кьовеши изрази задоволство от предприетите от българската страна стъпки и очакване те скоро да намерят решение с приемане на законодателството от Народното събрание.

По време на визитата си в Люксембург министър Йорданова разговаря и с председателя на Съда на ЕС Куун Ленартс. Те дискутираха въпроси, свързани с делата по преюдициални запитвания и ролята на юриспруденцията на Съда.

Министър Йорданова запозна Куун Ленартс с реформата в България на програмата за юридическо образование на висшите учебни заведения по отношение задълбочаване на познанията по Европейско право и практиката на Съда на ЕС.