В голяма си част Европейският съюз не беше готов за блоковото противопоставяне между Изтока и Запада, изтъкна шефът на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов.

Той заедно с кандидат-президента на герберите Цачева участва във форум на тема: „Сигурност и устойчивост на българския бизнес и политика”.

По думите му, Европа не е участвала активно в голямата геополитика и сега континентът се опитва да участва в решаването на конфликтите. Засега обаче, смята Цветанов, ЕС може да участва само финансово.

Според Цветан Цветанов българският бизнес може да печели от кризите. Сега дестинации като Турция, Египет и Тунис не са желани заради сигурността. Туристите, посещавали тези дестинации, се пренасочват към Испания, Гърция и България.

Цветанов се обяви за засилване на мерките за сигурност у нас, защото без сигурност нямало как да се прави бизнес. Шенген днес е най-дискусионната тема, обясни той. Трябвало да се укрепи двустепенната система за контрол. Трябвало да се въведат интелигентните системи за сигурност.

В момента средата за сигурност предполагала добри възможности за правене на бизнес, изтъкна Цветан Цветанов. Популистките партии обаче не трябвало да използват темата, за да застрашават средата за сигурност.

В същото време 3 милиона бежанци са в Турция и ако влязат в Европа, това щяло да застраши средата за сигурност. Затова и се налагало да се приеме квотният принцип за прием на бежанци.

Стана ясно, че в Европа не се обсъжда създаването на „санитарна зона” за мигранти. ЕС ще финансира центровете в Турция и Египет. 5 милион са мигрантите в Египет.

Цветанов посочи, че няма желание сред мигрантите да остават у нас. България не е разглеждана за буферна зона, успокои той.

По думите му в последната година се е променил профилът на мигрантите. Преобладават мъжете от Афганистан, а преди са били семейства.
В днешния глобален свят пред множеството кризи имало необходимост от дискусии, за да се намерят начините за постигане на сигурност и устойчивост и преодоляване на кризите, заяви от свая страна парламентарният шиеф и кандидат за президент Цачева.

Всекидневната сигурност на човешкия живот също бе акцент в изказването на председателя на законодателния орган. 38% от законите в 43 НС са пряко или косвено съотносими към проблемите на бизнеса, както стана ясно от думите на Цецка Цачева. Приоритет за този парламент било подобряване на бизнес средата и условията за правене на бизнес.

Тя призова за диалог. Само с него можело да се намерят решенията. С ясно поставена цел можело да се намери пътят.