Българският боксьор, който почина след мач в Шкодра, Албания се казва Борис Станчов, а не Исус Величков, както бе съобщено от Българският професионален боксьов съюз. Станчов се е качил на ринга под името Исус Величков, съобщи bTV.

Самият Величков публикувал статус във "фейсбук": "Почивай в мир, Шампионе! Винаги ще те носим в сърцето си!"

Все още не е ясно как се е стигнало до смяната на имената и размяната на документите. В момента тече заседание на УС на Българския професионален боксов съюз, на което трябва да се изясни цялата ситуация.

"Никак не ми иска да е така, но ако излезе истина, това е престъпление от най-висока класа. Нямам обяснение. Документите, които са искани за тази среща в Албания, са абсолютно изрядни. Те са дошли с личната карта на Исус Величков - с международния му паспорт и лична карта", заяви Венцислав Николов, който е международен боксов съдия и член на УС на БПБС.

Млад български боксьор почина на мач в Албания

Млад български боксьор почина на мач в Албания

Исус Величков припаднал в 4-тия рунд

По думите му, за да участва в едно състезание от такъв ранг, той трябва да притежава три документа - лиценз, който Исус Величков притежава, трябва да има оторизация, трябва да има разрешение от федерацията и медицинско. Тези документи той ги имал на името на Исус Величков.

На снимката е човекът, на когото даваме лиценз. Лицензът е на името на Исус Величков", допълни Николов.

Относно практиката за получаването на необходимите документи, Николов обясни, че мениджърът уговаря срещата. Той е длъжен да предостави в офиса на Българския професионален боксьов съюз всички документи. Той ги е представил на името на Исус Величков. Въз основа на тези документи се дава разрешение.

"Ще стигнем до истината.", категоричен е Венцислав Николов.

Малко по-късно пред bTV Исус Величков обясни, Борис Станчов се е боксирал под чуждо име от 2018 г. По този начин е участвал в осем мача.

"Той играе от 2018 с моята карта. Каза няма проблем, треньорът знае", заяви Исус Величков, който разказа, че братовчед му е дошъл у тях преди една година.

Спортният министър Красен Кралев не пожела да коментира ситуацията с починалия в Албания български боксьор преди да приключи разследването. Кралев все пак заяви, че според него състезателят се е качил на ринга неподготвен.

Има лекари, които носят отговорност дали да го допуснат до ринга, ако има някакви травми. Лекарите и промоутърите трябва да постъпват много по-отговорно при организирането на подобни състезания, категоричен е Кралев.