Златомир Иванов-Баретата е надлежал присъдата си от 6 години и половина, потвърдена от Върховния касационен съд (ВКС). Това сочат сметките на адвоката му -Мариана Тодорова.

Според тълкувателно решение на ВКС от 2010 г. по всички неприключили производства към 14 април 2009 г. всеки ден под домашен арест на осъдения се приспада като 1 ден в затвора.

Адв.Тодорова подчерта, че в НПК и НК е записано, че се прилага по-благоприятния за лица закон.
“Тълкувателното решение казва, че преди изменението за всички висящи наказателни производства следва да се прилага по-благоприятния закон 1:1 домашен арест”, коментира пред журналисти в Съдебната палата защитникът на Златко-Баретата.

Има и други лица, които са били с мярка домашен арест и спрямо тях също следва да бъдат направени тези приспадания.

Прокуратурата трябва да изиска справки от следствените арести и местата за лишаване от свобода за всички осъдени. От тях трябва да се  провери колко са лежали и колко време са били под домашен арест.

“Едва тогава прокуратурата може да изчисли на кой какво му остава и да приведе в изпълнение присъдата”, уточни адв. Тодорова.

Ако прокуратурата спазва закона, той (Баретата б.р) си е излежал присъдата”, посочи адв. Мариана Тодорова.

Баретата е арестуван през 2009 г. 1 година и 10 месеца е бил задържан. След това, до излизането на решението на ВКС, е бил с мярка “домашен арест”. Адвокатът му подчерта, че това задържане дори е над размера на присъдата му.