Международна престъпна група, извършвала измами чрез интернет платформи, бе разкрита от ГДБОП, Баварския централен офис за преследване на киберпрестъпността при Офиса на главния прокурор в град Бамберг и отдела на криминалната полиция в град Регенсбург, съобщават от МВР.

Организираната престъпна група е изградила скрити кол центрове, чрез които членовете на ОПГ се свързвали с германски граждани, на които се представяли като финансови брокери и ги подканвали да инвестират в различни видове финансови инструменти. За целта са били създавани фалшиви уеб платформи, които били изтривани след направена инвестиция, което правело нейната възвращаемост невъзможна.

Под надзора на Софийската градска прокуратура в координация с Евроджъст са проведени две специализирани акции в периода от 11 октомври до 2 ноември, които да документират престъпната дейност.

В хода на двете операции са претърсени кол център в София, девет частни адреса и три банкови касети. Иззети са десетки компютърни конфигурации, мобилни телефони, вещи и предмети, имащи отношение към разследването, както и над 200 000 евро.

Задържани са петима души, двама от които за 72 часа, а останалите трима за 24 часа. Софийска градска прокуратура иска запор на автомобилите, банковите сметки и недвижимите имоти на едно от задържаните лица, за които има доказателства, че са придобити с пари от престъпната дейност. Решението предстои да се вземе от Софийски градски съд.