Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом" посрещна с пищен празник деня на родилната помощ - Бабинден. В лечебното заведение бяха отличени редица лекари и акушерки, които са работили години наред там.

Днешният ден е особен, защото това е празник, посветен на раждането на новия живот, на новите надежди и на новото начало. Той е и ден за равносметка за нашата работа, която дава живот на бъдещите поколения на България, заяви директорът на болницата доц. д-р Виктор Златков.

Той припомни, че през 2010 г. „Майчин дом" е отбелязала 107 години от своето съществуване и изтъкна, че тя е създател на акушеро-гинекологичната помощ у нас. За нас е гордост, че няма акушер-гинеколог в страната, който по един или друг начин да не се е докоснал до „Майчин дом", посочи Златков.

Директорът на болницата изтъкна още, че лечебното заведение често приемa пренасочени от други болници родилки заради усложнения по време на бременността. В тази връзка Златков изтъкна, че в клиниката по неонатология са отгледани 691 недоносени деца, като четири от тях са били с тегло под 600 грама. В лечебното заведение са извършени над 6 700 оперативни интервенции, като в две-трети от случаите се касае за най-големите по обем операции в нашата страна, обясни доц. Златков.

Директорът на „Майчин дом" коментира още, че въпреки тежките години за здравеопазването у нас, ръководството на болницата е успяло да завърши 2010-та година без просрочени плащания, задължения към държавата и относителен баланс между приходи и разходи.

Златков съобщи и че предстои основен ремонт на клиниката по репродуктивна медицина, родилната зала и първи блок - отделения, които той определи за сърцето на болницата.

Стана ясно и че откакто е базирана в новата си сграда, „Майчин дом" е „дала живот" на 157 237 бебета. Или колкото жителите на цялата монтанска област, че и малко отгоре, похвалиха се от болницата.

Поздравления за празника към работещите в „Майчин дом" отправи и управителят на Здравната каса Нели Нешева. НЗОК се е погрижила под формата за отделяне на средствата за раждане и гледане на нормално гледано дете извън т. нар. делегирани бюджети, съобщи тя. Няма майка, която да не помни винаги хората, които са й помогнали в този труден момент, заяви още Нешева в коментар за важността на работата на лекарите от болницата.

Явно касата вече започва да оценява какво значение имат акушерството и гинекологията за тази страна, каза от своя страна секретарят на Българския лекарски съюз Димитър Ленков. Той посочи, че това явно не става и няма да става без усилията на съсловната организация. В шеговит тон Ленков отбеляза, че в момента здравеопазването ни се намира в ръцете на акушер-гинеколози, като припомни, че това е специалността на здравния министър, управителя на НЗОК и председателя на БЛС.

В края на церемонията доц. д-р Златков „ориса" първото бебе на 2011 г.- Габриел. Припомняме, то се роди на 1.01.2011 г. в 00.02 часа в „Майчин дом". Бебето получи и сребърен медальон.

За дванайсета поредна година организаторите на инициативата „Бебе на годината" отличаха с почетна табела екипа на болницата, в която е родено бебето. На нея са изписани имената на лекарите и акушерките, дали живот на малкия Габриел.

Отпечатъци от ръцете на четирима медици пък ще напомнят и в бъдеще за техния професионализъм и добре свършена работа. Отличени по този начин бяха проф. Богдан Налбански, проф. Иван Пенев, доц. Георги Гешев и акушерката Нели Маринова.