Бежанският лагер в Харманли е с повишена сигурност спрямо преди, заяви главният секретар на МВР Георги Костов, цитиран от Дарик.

Той посети и разгледа центъра. Според него в момента в Харманли няма бежанци с рисково поведение, а през септември миналата година с подобен профил са били 1000 човека.

Обвиниха още трима имигранти за безредиците в Харманли

Обвиниха още трима имигранти за безредиците в Харманли

Единият е непълнолетен, но всички са пуснати от ареста

62 жандармеристи и допълнителни полицейски сили остават в Харманли, за да гарантират спокойствието, уточни главният секретар.

В лагера към момента са настанени 1500 души.

След бунта през ноември миналата година и пожара миналия месец две от халетата все още са необитаеми.

Пожар евакуира 500 бежанци в Харманли

Пожар евакуира 500 бежанци в Харманли

Възникнал заради претоварена ел. станция

Затова и при капацитет от 2710 места сега могат да бъдат настанени най-много 2000 бежанци. Това уточни зам.-председателят на агенцията за бежанците Даниел Инджиев, който беше заедно с главния секретар на МВР на място.

В момента е обявена обществена поръчка за ремонт на сградата, която бе поломена от бежанците при бунта. Парите са осигурени от Европа, а за възстановяване на халето, което горя, ще помага Чехия, от където са обещали дарение, каза още той.

Извънредната инспекция на сигурността в бежанския лагер в Харманли идва в момент, в който миграционният натиск към страната ни е минимален.

Данните за това съобщи директорът на ГД "Гранична полиция" Светлан Кичиков. Той уточни, че има дни, в които няма задържан нито един нелегален имигрант на българо-турската граница . Общо за месец януари на браздата са били заловени 70 имигранти.