Още от миналата година има ръст в трафика на мигранти към Западна Европа. Въпреки че 2020 година беше едно особена година заради пандемията, все пак се отбеляза интензифициране спрямо 2019 година. Това обясни експертът по сигурност от Института за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в студиото на БНТ. От 1000 до 4-5 000 евро струва трасето през България, като най-високите стойности стигат, когато трафикът е до Скандинавските страни.

В никакъв случай обаче в момента не се наблюдават стойностите на трафик, каквито бяха 2013 - 2015 година, когато този гигантски бизнес успя да измести от мястото му цигарения, обясни Безлов.

Заловиха група нелегални мигранти на „Цариградско шосе“

Заловиха група нелегални мигранти на „Цариградско шосе“

Те са били открити близо до отбивката за столичният квартал "Младост"

Той коментира и цените от типа на 5 лв. за един хляб в лафката на бежански център. В такива затворени институции пазара е по-сложен, тъй като набирането на оборот е по-трудно, макар и да е гарантиран. Разбира се такива цени са безобразие, каквото и да е отношението ни към мигрантите. Проблемът е обаче двустранен и би трябвало за него мерки да се вземат от самата институция, която е отдала помещението под наем. Безлов сравни лафките в затворите с тези в училищата, които също са поставени в ненормална пазарна обстановка.