Скрийнинг на бременни жени за риск или наличие на диабет стартира Университетската специализирана болница по Ендокринология.

Скрининговата програма е по линия на спечелен проект към Министерството на образованието и получена субсидия от 530 000 лв.

„Сумата ще ни позволи безплатно провеждане на голям набор от скъпоструващи изследвания, повечето от които не се покриват от здравната каса", съобщи д-р Мария Бояджиева от болницата.

Както тя поясни, скрийнингът ще е за т.нар. гестационният диабет - форма на захарен диабет (нарушение във въглехидратния метаболизъм), което се появява за първи път по време на бременността.

До 9% от бременните жени в световен мащаб развиват тази форма на диабет. В България на базата на регионално проучване е установена честота 14%, а системно проучване до момента няма", посочи д-р Бояджиева.

Смята се, че в 2020 г. захарният диабет ще е засегнал 20 млрд. души, основно заради начина на живот, напрежението, стреса.
Наличието на множество рисковe за бременната жена, развила Гестационен диабет и нейния плод определят нуждата от въвеждането на скрийнинг, категорични са медиците и предупреждават, че сред рисковете за майката са поява на захарен диабет в по-късна възраст, развитие на високо кръвно налягане, покачване на телесното тегло, нужда от цезарово сечение.

Има опасности и за плода - да е по-голям за гестационната си възраст, травма по време на раждане, поява на по-тежка жълтеница след раждане, увеличен брой на червените кръвни клетки, нарушение в дихателния процес на бебето.

При съвременната практика и качеството на медицинското обслужване тези рискове са сведени до минимум, подчерта д-р Бояджиева.

Тя е категорична, че при жените, който имат родственик със захарен диабет, наднормено тегло или затлъстяване, наличие на поликистозен овариален синдром или в случай на раждане на плод с тегло по-голямо от 4 кг, възраст на родилката над 25г, рискът за развитие на диабет по време на бременността е висок и следва да бъдат проведени допълнителни изследвания.

Желаещите могат да се обърнат към Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология (УСБАЛЕ) „Акад. Иван Пенчев", ул. Здраве 2, в сградата на „Майчин дом", поликлиника, д-р Мария Бояджиева тел: (895 61 32, 895 61 33).

Тя изрази надежда колегите й акушер-гинеколози и представители на Фармацевтични фирми да спомогнат за сътрудничество и популяризирането скрининговата програма и повече бременни жени да се възползват от нея.