В осем града се организират безплатни прегледи на белите дробове. Инициативата е по случай Световния ден на спирометрията - 14 октомври, съобщиха от Българското дружество по белодробни болести, цитирани от БиТиВи.

Изследванията ще бъдат в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин, Плевен, Русе и Троян на 14 октомври между 10:00 и 16:00 ч.

Събитията са част от националната информационна кампания "Здраве за белия дроб 2010",която е официален партньор на международната инициатива "Година на белия дроб".

В София отбелязването на Световния ден на спирометрията ще се състои пред НДК, в Пловдив - пред сградата на общината, във Варна - срещу Катедралата, в Плевен - в зала "Катя Попова", в Стара Загора - пред Областната администрация, във Видин - в Мол "Видин", в Троян - в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести. В Русе мястото все още се уточнява.

Безплатните прегледи се организират от Българското дружество по белодробни болести, Асоциацията на българите боледуващи от астма, Конфедерация "Защита за здравето" и Асоциацията на студентите по медицина.