В България нелегално се предлагат за продажба бебета с обещанието, че ще бъдат изведени зад граница.

Това разкри новинарски екип на Би Би Си, пише днес електронното издание на телевизията.

В курортния град Варна мъж предлага на екипа бебета за 60 хиляди евро всяко. Срещу допълнително заплащане той бил готов да транспортира децата в Лондон.

Новинарският екип казва на "Хари", както сам се нарича контрабандистът (на втората снимка), че иска бебе за британец, който се занимава със сенчест бизнес и досието му не позволява да осинови по законния начин бебе. Хари не се интересува какво ще се случи с детето, което по думите му, лесно може да се прекара в Лондон.

Новинарският екип на телевизия Би Би Си остава повече от месец във Варна и увлича „Хари" да разкрие криминалните си дейности.

По думите на Хари той лично е транспортирал бебета в Германия и Норвегия. Хвали се, че е осъществявал трафик на проститутки от България за Испания, Холандия и Ирландия.

Роднини довеждат бебетата в уличните кафенета.
Екипът на Би Би Си е заснел тайно някои от предлаганите деца.

След като Би Би Си излъчи разкритията си, българските власти предават случая на социалните служби и полицията във Варна.
От полицията заявяват, че трябва да съберат собствени доказателства, за да бъде повдигнато обвинение, но са готова да предприемат „всички необходими действия".

Междувременно обаче стана ясно, че Хари е зедържан два часа след излъчването на репортажа.

По-късно от българското външно министерство съобщиха, че за задържали трима души, между които единият е бил трафикант.

Трафикът на бебета в България не е нещо ново за страната, но предишните случаи бяха свързани с практиката бременни жени да бъдат извеждани зад граница, където раждат и оставят бебета си.

През февруари Франция осъди девет българи и няколко французи за трафик на бебета за френски ромски двойки. Семействата са заплащали по 10 хиляди евро за дете.

Откакто България се присъедини към ЕС в началото на годината, те я подлагана на силен международен натиск да справи с организираната престъпност, коментира Би Би Си.