Жители на село Бистрица поискаха оставката на районния кмет на Панчарево Димитър Сичанов и други служители на местната администрация заради незаконното строителство в района. Днес хората от селото създадоха инициативен комитет за участие в местното самоуправление. Те направиха и подписка с тези искания, която ще бъде внесена в Столичната община, съобщи БНТ.

Гражданското недоволство в софийското село Бистрица се отключи в края на миналата година заради строеж, който запушва пътя към Витоша. На няколко пъти хората излязоха на протест, за да поискат земята, върху която се строи, да бъде възстановена и да сигнализират, че случващото се там е незаконно. Недоволството на хората накара кмета на София Йорданка Фандъкова да разпореди проверка на спорния имот и да сигнализира за случая прокуратурата и всички отговорни институции.

В хода на проверките са установени нарушения, заради които разрешението за строеж е отменено от районния архитект на Панчарево. Въпреки това хората от Бистрица настояват районния кмет Димитър Сичанов да подаде оставка. Te поискаха и отстраняването на началника и служител в сектора за управление на общинската собственост, главния инженер на района и юрисконсулта на Панчарево. Причината е липса на доверие в тях.

Всичките процедури са спазени, частен имот е, с изрядни актове за собственост, с всичките документи, които трябва да се издадат за разрешението за строеж, така че там не е незаконно строителството. Жителите твърдят, че самия имот е придобит по незаконен начин, вие знаете, че там тече проверка - общината не връща земите, как е върната земята аз не знам, това е правомощие на поземлената комисия. Това каза кметът на Панчарево Димитър Сичанов.

Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че в хода на проверките на строежа са установени пропуски в отразяването на техническата инфраструктура, но и това се оспорва от собствениците.

Главният архитект е поел ангажимент пред хората от Бистрица, че ще бъде изготвен цялостен подробен устройствен план на тази територия, но това може да се случи едва след приключване на процедурите по обжалване.