Това, което през години се вижда, е, че има известна ножица между данните на Центъра за изследване на демокрацията и полицейските данни. Има рязък спад на престъпленията и това е тенденция в целия Европейски съюз.

Това заяви експертът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов на пресконференция, посветена на противодействието на битовата престъпност в България и повишаване на гражданската осведоменост.

Безлов отчете, че има спад на битовите престъпления с 2.1% според полицейската статистика, 4.7% спад на убийствата, 7.1% спад на кражби на МПС. Промените в технологиите е основен спад на престъпността, но най-големият фактор за България, чрез който спада престъпността, е демографският фактор, обясни Безлов. Другият фактор за намаляване на престъпността е безработицата при младите мъже.

Гешев обяви война на битовата престъпност

Гешев обяви война на битовата престъпност

Гешев: държавата е длъжник на своите граждани и е "време да плати дълга си"

Безлов посочи, че безспорно имаме доста значим спад на битовата престъпност, но има големи регионални разлики. София се нарежда на 3-то място по страх на хората да се разхождат късно вечер, а Бургас се нарежда на 27-о място в класацията от 130-140 европейски държави. Новата тема, върху която си заслужава да се фокусират службите, е регионалните разлики. Проблемът е, че не могат да се изследват в детайли, защото е много скъпо, подчерта Тихомир Безлов.

Той уточни, че в някои области на страната има доста големи разлики в районните управления. Престъпността е по-висока в столицата и големите градове, но усещането за несигурност е по-силно в по-малките населени места. Най-засегнати от битовата престъпност са най-големите градове и много по-малко градовете с под 30 000 души, с изключение на селата, каза още Безлов.

Прогнозират увеличение на престъпността през 2021 г.

Прогнозират увеличение на престъпността през 2021 г.

Според Тихомир Безлов основната причина е безработицата

През 2019 г. над 60% от жертвите на престъпления не са заявили притесненията си в полицията. Единният европейски номер 112 е сред най-често използваните телефони и начини за връзка с полицията от страна на хората, когато са станали жертва на насилие. Недоверието на хората в полицията е заради липсата на обратна връзка за разследването, бягство на институциите да се накаже извършителят, липсата на достатъчно отчетност и прозрачност на местно ниво и недостатъчно проактивни мерки за насърчаване на съобщаването.

По данните на Евробарометър българската полиция се радва на малко по-голямо доверие след 2018 г., отколкото на недоверие. Ниско обаче остава доверието в институциите. Около 41-45% от хората вярват на полицията в България, докато 71% от гражданите на ЕС вярват в органите на реда.