Бившият кмет на Свиленград Христо Минков е бил арестуван вчера, съобщи БНР.

Минков е бил задържан по подозрения за каналджийство. Заедно с бившия кмет на Свиленград полицаите са арестували и още 10 души. Те също са задържани за трафик на хора през границата.

От прокуратура съобщиха, че вчера, 12 декември, под ръководството на Специализираната прокуратура и със съдействието на ГДБОП е била неутрализирана организирана престъпна група за трафик на хора в Свиленград.

В хода на действията на органите на реда са били извършени множество претърсвания в жилища, при които са били открити и иззети много мобилни телефони. По случая вече са разпитани и свидетели, използвани са и специализирани разузнавателни средства (СРС).

Към момента прокуратурата е повдигнала обвинения спрямо 4 лица. Единият от тях - Б.М., е спряган за ръководител на групата. Останалите били участници - Г.А., К.Г., и С.Г. Групата е действала от началото на настоящата 2017 година на територията на Свиленград.

В хода на разследването е установено, че на 27 юли 2017 г. ръководителят и участниците в групата, в съучастие с още едно лице - Н. П, са организирали и осъществили превеждане на чужди граждани през границата на страната ни с Турция, без разрешение на надлежните органи на властта и не през установените за това места.

Трафикът се осъществявал в землището на село Труд. На това място са били преведени през българо-турската граница 44 иракски граждани, 14 от които ненавършили 16-годишна възраст. За това престъпление е било образувано досъдебно производство от Районна прокуратура - Пловдив, което е присъединено към разследването на Специализираната прокуратура.

Спрямо ръководителя на групата и на един от участниците Специализираната прокуратура е наложила мярка за неотклонение - задържане за срок до 72 часа. Предстои в съда да се внесе искане за постоянното им задържане.

Спрямо С. Г. е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5 000 лв. Г.А. е задържан под стража от Районен съд - Пловдив, още докато разследването е ръководенето от пловдивската прокуратура. Съучастникът Н. П. е с мярка за неотклонение гаранция от 2 000 лв., също наложена от Районния съд в Пловдив.

Разследването по случая продължава.