Бившият шеф на териториалното звено "Борба с организираната престъпност" във Велико Търново Орлин Тодоров, който 5 г. бе обект на съдебно преследване, съди държавата в лицето на прокуратурата за 500 000 лв. Претенцията на ексантимафиота бе предявена в сряда в окръжния съд и е за неправомерно задържане и съдене.

"Не желая да коментирам. Достатъчно си патих през годините", заяви той.

Припомняме, че Tодоров бе осъден по обвинението, че като началник на регионалното звено Борба с организираната престъпност, на четири пъти изнасял класифицирана информация, събирана по досъдебни производства. Информацията била разгласена на бизнесмена Петър Христов, на журналистката Екатерина Праматарова и на приятелката на подсъдимия Красимира Михайлова.

С присъдата Тодоров е признат за виновен за престъпление, извършено между 24 август 2010 г. - 19 януари 2011 г. в град Велико Търново. Престъплението е за използване на информация, събрана чрез специални разузнавателни средства, по четири досъдебни производства по описа на МВР - Велико Търново.

Първоначалното наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 1 година, отложено на основание чл. 66 от НК за срок от 3 години и "глоба" в размер на 2 000 лв. С въззивното решение условната присъда е леко увеличена - наказанието лишаване от свобода е увеличено от 1 на 3 години, а изпитателният срок - на 5 години, считано от влизане на присъдата в сила. В останалата част първоинстанционният съдебен акт е потвърден.

Припомняме, че през януари тази година ВКС изненадващо прекрати делото, поискано от Тодоров. Той сам оттегли жалбата, с която оспорваше условната си присъда.