НСО е приемник на няколко служби, които са започнали своята дейност преди 141 години. Това заяви пред БНР Румен Ралчев, бивш началник на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов, Желю Желев и служител в УБО и НСО.

По негови думи това е довело до голяма специализация на службата, утвърждаване в обществото и в международен аспект.

Той посочи, че днес НСО е реорганизирана и е в много намален състав - в момента е около 800 души, въпреки че щатът е 1000.

Относно намерението за промени в Закона за МВР Ралчев заяви, че и момента има служби, близки до дейността на НСО.

Онова, което се подготвя и беше гласувано в Народно събрание, е на практика да бъде разцепена службата и тези, които подлежат на охрана, да имат алтернатива - да казват: "Искам да бъда охраняван от МВР" или "от НСО", поясни той.

Президентът налага частично вето на закона за МВР

Президентът налага частично вето на закона за МВР

Той отказа да обясни кои аспекти от закона не приема

По негови думи дори и законът да бъде приет, за създаването на кадри и традиции в новата служба ще са необходими години, като дори преквалифицирането на обучени кадри би отнело определено време.

Ралчев посочи, че за да навлезе в работата, на един оперативен работник са необходими между 3 и 5 години и още толкова - за да бъде годен да ръководи такава дейност.

Той напомни, че освен с охраната на висшите партийни и държавни дейци в България, НСО се занимава и с охрана на делегации и гости от чужбина. По негови думи това означава, че ако има две служби, които изпълняват охранителна дейност, би се наложила сложна координация и субординация.

Експертът изрази несъгласие с честите реформи в службите. Той подчерта, че хората постъпват в тях с намерението да работят и да се развиват като професионалисти и не са роботи, на които просто може "да се смени чипа".

Историята в последните 30 години показа, че каквито и промени да се правят в МВР и специалните служби, досега това не е довело до повишаване на ефективността, категоричен бе той.

Ген. Димитър Владимиров: Изля се много помия върху НСО, има целенасочена пропаганда

Ген. Димитър Владимиров: Изля се много помия върху НСО, има целенасочена пропаганда

Голяма загадка е защо се предлага избор коя служба за охрана да използва президента

Относно скандалът със снимките на Борисов Ралчев поясни, че изискванията, които е наложил министър-председателят за охрана в резиденцията, са лично негово изискване.

Ако той не желае охраната да присъства на разговорите или при гостите и ако оставя част от гостите до по-късно да се работи и да бъдат около него, най-вероятно е допуснат тук някъде пропуск. Скъсана е връзката кой докъде има право да ходи", обясни бившият шеф на НСО.

Той изтъкна, че въпросната група за охрана на премиера е с него повече от 10 години, като служителите били изключително тясно свързани и предани към него. По тази причина според Ралчев е изключено компроматите да са работа на вътрешен човек от НСО. Той подозира, че става въпрос за хора, които са имали право да бъдат с Борисов.

НСО уверяват, че сигурността на премиера не е била компроментирана

НСО уверяват, че сигурността на премиера не е била компроментирана

Вече е в ход служебна проверка по случая