В последните дни се изля много помия върху НСО. Това каза ген. Димитър Владимиров, бивш шеф на Националната служба за охрана (НСО) в ефира на БНР.

Във връзка с промените в Закона за МВР той коментира, че те са неправилна стъпка. НСО има своя авторитет, както и международен, а това, че нещата в последно време не стоят добре, не означава, че службата трябва да се закрива, добави той.

Припомняме, че на 18 юни президентът Румен Радев обяви, че ще наложи частично вето на промените в Закона за МВР.

Текстовете предизвикаха множество коментари, тъй като с тях се създава нова дирекция, която на практика дублира функциите на Националната служба за охрана.

Президентът налага частично вето на закона за МВР

Президентът налага частично вето на закона за МВР

Той отказа да обясни кои аспекти от закона не приема

Още тогава, от НСО веднага реагираха и заявиха, че сигурността на премиера в нито един момент не е било компроментирана.

Според Владимиров голяма загадка е защо се предлага избор коя служба за охрана да използва президента, председател на парламент, вицепрезидент.

Използва се целенасочена пропаганда срещу НСО. За да отговаря на изискванията, тази служба трябва да се реформира, а не да се предприемат козметични мерки, заяви той.

НСО уверяват, че сигурността на премиера не е била компроментирана

НСО уверяват, че сигурността на премиера не е била компроментирана

Вече е в ход служебна проверка по случая

Във връзка със случая за снимките в спалнята на Борисов, Владимиров коментира, че трябва да се установи автентичността на фактите:

"Не оневинявам НСО, но домовете на охраняемите лица са лично пространство и вътре могат да влизат хора, които са близки на охраняемото лице... Трудно може да се предположи, че някой от НСО може да е направил тези снимки", заяви бившият шеф на НСО.