Пазарджишката окръжна прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу бившата кметица на Ракитово Емилия Еленкова. Това съобщават от съдебната институция.

Еленкова е обвинена за това, че е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения в качеството си на кмет. Делото е било взето на специален надзор от Окръжна прокуратура-Пазарджик и от Апелативна прокуратура-Пловдив. 

Обвиняемата Емилия Еленкова е предадена на съд за това, че в периода от 18 август 2011 г. до 8 септември 2011 г.  като кмет на община Ракитово е сключила три договора по проект „Съвременен облик на Община Ракитово, рехабилитация и реконструкция на общински път Дорково-Дъното и изграждане и реконструкция на съществуващата спортна зала в гр. Костандово“. Тя е сключила договорите преди да бъде отпусната безвъзмездната финансова помощ от Фонд „Земеделие” и без да е било осигурено финансиране под друг ред.

Договорите не били вписани по надлежния в регистрите и архива на община Ракитово и преди да бъдат сключени не била проведена процедура по събиране на три оферти.

Емилия Еленкова отива на съд и за други два сключени договора по проект „Реконструкция и основен ремонт на сградата на Градска баня в гр. Ракитово“ и  по проект „Реконструкция и основен ремонт на водопроводната, канализационната, електрическата и отоплителната инсталация на сградата на Градска баня в гр. Ракитово“. За тяхното изпълнение също не било осигурено финансиране и не били проведени процедури по събиране на оферти.

От действията на екскметицата са настъпили значителни вредни последици - имуществени в размер на 256 297 лева (присъдени суми за заплащане от Общината по осъдителни решения), и неимуществени - смущения в нормалното функциониране на органа на местна власт и управление, компрометиране на авторитета му и разколебаване на доверието на гражданите в него.

От прокуратурата поясняват, че целта на престъплението е било причиняване на вреда на общинския бюджет и набавяне на облага за фирмите-изпълнители на проектите.

Еленкова е пусната под парична гаранция от 20 000 лева.

Предстои в Пазарджишкия окръжен съд да се насрочи заседание по делото.