Специализираната прокуратура обвини двамата бивши кметове на Перник, които бяха задържани по-рано днес, в престъпления по служба.

Иван Иванов и И. Никифорова са обвинени в корупция. Двамата са участвали в схема, в която са облагодетелствали с  голяма сума пари частна фирма. Без да има бедствено положение в общината Никифорова свикала кризисен щаб и наела нова фирма за сметосъбиране, въпреки че общината имала сключен договор с друго дружество. Иван Иванов пък извършил плащанията. 

Обвинението е за извършено престъпление по служба, в качеството им на кмет и зам.-кмет на град Перник.

Прокурори търсят над 1 млн. лв, потънали в боклука на Перник
Обновена

Прокурори търсят над 1 млн. лв, потънали в боклука на Перник

Кризисно сметосъбиране от 2014 г.

На Никифорова е повдигнато обвинение за това, че за времето между 8 и 9 септември 2014 г. в Перник, в качеството си на временно изпълняваща длъжността кмет на общината е превишила правата си по ЗМСМА и Закона за защита при бедствия, като без да е възникнало бедствие на територия на общината те е свикала кризисния щаб за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия на община Перник за 2014г.

Тогава Никифорова издала заповед, с която възложила на фирма, със специализирани сметосъбиращи машини, контейнеровози, работници и друга специализирана техника да извърши почистване на битови отпадъци в общината. Тези действия били, за да може Никифорова да набави имотна облага за същото търговско дружество, независимо, че общината е имала сключен договор с друга фирма за същите услуги.

Иван Иванов е обвинен в това, че на 22 декември 2014 г. като кмет на община Перник, не е изпълнил служебните си задължения и без да е възникнало бедствие е извършил плащания с три платежни нареждания в полза на търговското дружество, на което Никифорова възложила дейности за суми съответно: 430 010 лв.; 370 020лв. и 458 230лв.

КЕВР проверява "Топлофикация-Перник"

КЕВР проверява "Топлофикация-Перник"

С доклад енергийният регулатор обявява резултатите

От тези техни действия общината е пострадала с общо 1 258 260,00 лева.

Двамата са пуснати от ареста с мярка за неотклонение "парична гаранция". Размерът на гаранцията на Никифорова е 30 хил. лв., а тази на Иванов 150 хил. лв.

Припомняме още сутринта стана ясно, че спецпрокуратурата разследва сключване на неизгодна сделка от длъжностно лице през 2014 г., със значителна вреда за община Перник. Поводът е изготвен доклад от АДФИ за извършена финансова инспекция на община Перник за периода 2011- 2016 г.

Няколко души са задържани до момента. Акцията продължава и се изземват документи от Община Перник.