Спецпрокуратурата разследва сключване на неизгодна сделка от длъжностно лице през 2014 г., със значителна вреда за община Перник. Поводът е изготвен доклад от АДФИ за извършена финансова инспекция на община Перник за периода 2011- 2016г.

Няколко души са задържани до момента, като сред тях има и бивши кметове на града. Става въпрос за сума, която е над 1 милион и 200 хиляди лева, коментира председателят на специализираната прокуратура Иван Гешев. Задържаните са с полицейска мярка за задържане за 24 часа. Очаква се до края на деня на част от тях да бъдат повдигнати обвинения. Има реални съмнения, че собственикът на различните фирми за сметоизвозване в града е един и същи човек, допълват от прокуратурата.

Акцията продължава и се изземват документи от Община Перник. От прокуратурата заявяват, че общината оказва пълно съдействие на разследващите органи. С предварително разрешение на Специализирания наказателен съд се претърсват жилища и офиси на фирми.

Установено е до момента, че на 9 септември 2014 г. от Община Перник е било възложено кризисно сметосъбиране и сметоизвозване на територията на общината на търговско дружество, на което е изплатена сумата от 1 258 260 лева.

Освен че не е извършен анализ на цените и услугите, предложени от това дружество, посочената сума е изплатена без в протоколите за приемане на свършената работа да е посочен район на изпълнение и без към тези протоколи да са приложени документи, удостоверяващи реално извършените действия.

Същевременно към този момент общината е изплащала възнаграждение за същата дейност по сметосъбиране и сметоизвозване на друго дружество, с което е имала действащ основен договор, като по него е заплатена сумата от 495 168 лева.

Справка на сайта на общината показва, че това би бил един от последните договори, сключени от кмета на Перник Росица Янакиева от БСП, която предава поста на Иван Иванов, който встъпва в длъжност на 31 октомври 2014 г. Преди това Иванов е бил четири години общински съветник и председател на Комисията по бюджет и финанси.

Именно по време на управлението на Иван Иванов община Перник обяви фалит, което наложи спешно централната власт да отпуска допълнителни средства.

Росица Янакиева е кмет на Перник два мандата - от 9 ноември 2007 г. до 23 октомври 2014 г. През мандата си два пъти е удостоявана с приза "Кмет на годината". Била е и народен представител от БСП в 40-то Народно събрание, след което премина към формацията на Георги Първанов - АБВ. Янакиева почина на 26 януари 2015 г.