Бившият кмет на община Исперих Адел Решидов бе осъден окончателно на пробация за неправомерно разпореждане с 365 358 лева бюджетни средства, съобщиха от варненската апелативна прокуратура.

Състав на Върховния касационен съд остави в сила осъдителната присъда на Варненския апелативен съд – пробация. Присъдата включва задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с определен служител за срок от шест месеца. Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Решидов бе обвинен от Окръжната прокуратура в Разград. Окръжният съд в Разград обаче го призна за невинен, че в периода 18 ноември 2008 г. до 9 септември 2009 г. като кмет на община Исперих, се е разпоредил с 365 358 лева. Парите са от Постоянната комисия по бедствия и аварии.

Те били насочени за ремонт на неподдържани с години общински сгради, молитвени домове и детска градина в четири населени места в общината. Адел Рашидов описал щетите по тях с природно бедствие, каквото не имало в този период.

Оправдателната присъда е протестирана от окръжната прокуратура в Разград. След това състав на Варненския апелативен съд отново го оправдал по повдигнатото обвинение.

Въззивният съдебен акт е бил отменен от Върховния касационен съд поради допуснати процесуални нарушения и делото е върнато за разглеждане от друг състав на Варненския апелативен съд. Този път Рашидов е признат за виновен и му налага наказание „Пробация“ със задължителните мерки за контрол и въздействие.