Бившият правосъден министър Миглена Тачева бе избрана за директор на Националния институт на правосъдието – НИП.

Двама бяха кандидатите на днешния втори опит да бъде избран директор на института. Освен Тачева кандидат бе и Драгомир Йорданов – също бивш правосъден министър.

Миглена Тачева бе избрана с 5 на 2 гласа в нейна подкрепа.

Миглена Тачева в концепцията си посочва, че поддържане на дейността на Института в параметрите на действие до 2015 г. ще задържи неговото развитие на институционално ниво и ще постави на изпитания ключовата му роля като публичен ресурсен център на съдебната система. Според нея е необходимо институционално сътрудничество да се премине към институционална интеграция и по този начин да се затвори цикълът на единното функциониране на всички структурни звена в съдебната система.

Изборът на бъдещия директор на НИП бе определен от седемчленен Управителен съвет, начело на който е председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. В УС на НИП влизат още председателят на Върховния административен съд Георги Колев, както и главният прокурор Сотир Цацаров.

Правосъдният министър Екатерина Захариева, деканът на Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” Сашо Пенов, както и членовете на ВСС са останалите в управителното тяло на НИП.