Бившият министър на правосъдието Христо Иванов се обяви против поисканата анблок оставка на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според него без анализ на причините за острите критични бележки в доклада на Европейската комисия, смяната на Съвета би се превърнала в замитане на персоналната отговорност. Това каза Иванов пред БНР.

"Доста нескопосаният опит вчера да се посочат виновните за негативите в евродоклада е скроен така, че да не засегне интересите на главния прокурор. Беше направен опит да се разреши кризата така, както се разрешават ситуациите, когато губиш на карти. Във ВСС със сигурност трябва да има оставки, но е много важно да се направи разлика между тези, които с действията си са допринесли за негативите и критиките, и тези, които получават много силна подкрепа от Комисията в този доклад за своите действия. Разликата между това да заметеш един проблем и да го решиш, често пъти е много тънка", коментира подалият оставка правосъден министър.

Запитан дали да се търси отговорност и от главния прокурор, който се смята за една от влиятелните фигури в Съвета, Иванов отговори в името на какво Сотир Цацаров иска да продължи мандата си.

"Когато в третата година на твоя мандат, след няколко гласувани кредита на доверие от страна на Комисията за определени организационни мерки, се предписва външен одит, и това е безпрецедентно във вече 9-годишната история на механизма, Комисията, така да се каже, казва в рамките на досегашната процедура на събиране на факти, че нейните средства са изчерпани.

"На място трябва да има една много по-задълбочена проверка вътре в прокуратурата".

Това наистина е едно гласуване на недоверие, много сериозно, от страна на нашите международни партньори. Аз смятам, че това поставя тезата на въпроса – В името на какво г-н Цацаров, след всичко това, иска да продължава още 3-4 години да бъде главен прокурор на България? Каква полезност за обществото, освен за себе си, това ще има?", запита Иванов.