В Софийския градски съд започна делото срещу бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев. Той е обвинен, че е приемал студенти от арабски произход с изпит по английски, а те не знаят езика. По този начин те получават статут на постоянно пребиваващи в страна от ЕС. 

"Студентите са приети през 2017-2018 г. Това е абсолютно доказано. Направихме справка за тях, те сега са първи курс и вчера им започна изпитната сесия. Те досега не са се явявали на изпити. Всички са редовни студенти, всички до един са посещавали лекциите в предклиничния център. Няма такива, които да са отсъствали и да не са им заверени семестриалните.".

Това заяви бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев по повод обвиненията, че е ръководител на организирана престъпна група (ОПГ), набирала студенти, които не отговарят на изискванията. По 40-50 000 плащали студенти от чужбина, които не отговарят на изискванията, за да учат в МУ-София.

Той уточни, че е бил ректор до 14 април 2016 г.

Припомняме, бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев е привлечен като обвиняем за ръководенето на организирана престъпна група. Срещу други 5 лица са повдигнати обвинения за участие в престъпна група.

ГДБОП и ДАНС влязоха в Медицинския университет
Обновена

ГДБОП и ДАНС влязоха в Медицинския университет

Вероятно проверяват корупционна схема за прием на чуждестранни студенти

Митев е попитал разследващите защо това обвинение е срещу него. Пред медиите той каза, че очаква отговор. Той е направил проверката като е поискал картоните на студентите от МУ.

"Имам чувството, че прокуратурата и следствието трябва да обърнат внимание на този човек, който им подава информацията", категоричен беше Митев и уточни, че няма представа кой е този човек, само предполага.

Не мога да си представя, че някой може да дава 50 000 евро, при положение, че изпитите са леки, каза бившият ректор.

Схемата в Медицинския университет е заплаха за националната сигурност

Схемата в Медицинския университет е заплаха за националната сигурност

Обвиняем по схемата заплашил разследващите полицаи, че ще плачат с кървави сълзи

Той заяви, че ако тези студенти имат фалшиви документи, това лесно може да се разбере.

По думите му, отговорността е на тези, които са се възползвали от документите.

Ваньо Митев заяви и че по неговото управление Медицинският университет се е развил, а хонорарът, заради който е проверяван, е от платените му за 8 г. отпуски.

Относно обвинението за екзотични екскурзии, той заяви, че е приготвил още 130 страници към АДФИ - колко е спечелил университетът от пътуванията.

Анастас Циканделов - обвиняем, че е член на ОПГ-то, заяви, че неговата фирма и досега продължава да набира студенти за медицинските университети. По думите му, той набира около 350 студенти годишно.

Фирмата на д-р Циканделов набира студенти за медицинските университети у нас.

МОН няма да спира засега акредитацията на Медицинския университет

МОН няма да спира засега акредитацията на Медицинския университет

Компетентните органи трябва да си довършат работата

Студентите са отговаряли на изискванията на университета, като документите се проверявали от самия университет дали отговарят на изискванията. Циканделов подозира атака срещу него.

Всеки един студент, който е бил при нас, е с проверени документи. Всеки е подписал декларация за истинността на документа, уточни той.

Акад. Ваньо Митев се оттегля от поста първи зам.-ректор на МУ

Акад. Ваньо Митев се оттегля от поста първи зам.-ректор на МУ

Бившият ректор на МУ Митев бе привлечен като обвиняем за сключването на 5 неизгодни сделки

"Кой през 2014-2018 г. приемаше документите в МУ-София? Учебен отдел", заяви той и уточни, че атаката не идвала от учебен отдел.

По думите на Циканделов визираните 20 души, са абсолютно редовни и са с подписа на проф. Златков - новият ректор на МУ, а не на Ваньо Митев.

Циканделов, който отправи репликата към прокурорите, че ще леят кървави сълзи, се извини на разследващите.