Горан Горанов остава с постоянна мярка задържане под стража, реши Районния съд в Бургас. С това решение Горан Горанов няма да излезе от затвора, след като му изтече наказанието с влязла в сила присъда и докато чака да дойде време за датата на заседанието по следващото му производство.

Спрямо Горанов има постановена от Бургаския районен съд осъдителна присъда със срок от 3 години и 4 месеца затвор. Присъдата е за противозаконно държане на огнестрелно оръжие и въоръжен грабеж.

Тъй като присъдата се обжалва в Окръжния съд е образувано наказателно дело, няколко пъти вече отлагано заради назначаване на експертизи. Новата дата на насрочване на делото е 14 октомври 2016 г.

Горанов е обвинен, че на 13 март е ударил надзирател в бургаския затвор, като му е причинил лека телесна повреда. Според прокуратурата, има още няколко досъдебни производства, за които се очаква Горанов да бъде привлечен като обвиняем – за побоя над католически свещеници в Бургас, както и за още нападения над надзиратели – пак в Бургас, както и в ловешкия затвор, където мъжът излежава присъда за хулиганство. Горанов беше преместен там, тъй като към затвора има и психиатрично отделение.

Прокурорът днес поиска Горанов да остане с постоянна мярка „задържане под стража“, въпреки че шестмесечното му наказание за стрелбата с пистолет в интернет клуб и побой през 2014 г. изтича на 1 септември.

Според прокурора по делото, актуалната психиатрична експертиза, която е тройна, показва че Горан е вменяем и е имал ясната представа какво извършва, когато е нападнал надзирател в бургаския затвор. Тя е изготвена в края на този месец и според заключението на тримата експерти, Горанов има единствено личностно разтройство. Прокурорът подчерта, че след това нападение в килията на бургазлията е открито стъкло във формата на нож.

Представителят на държавното обвинение бе категоричен, че Горанов може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Прокурорът добави, че Горанов е осъден на първа инстанция по друго престъпление, като следва да изтърпи ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 г. и 4 м., като делото на втората инстанция ще бъде разгледано от Окръжен съд-Бургас през м.октомври 2016 г.

Съдът прие мотивите на прокурора и задържа под стража Горанов. Определението на Районен съд –Бургас може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в града.